john_gustavsson_byline_banner_640x180
Opinion

Alt-right och Alt-left – två sidor av samma mynt

Publicerad 1/4/2018
Annons

➤ KRÖNIKA  Inom vänstern har det länge funnits en”social justice warrior”-falang som har gjort kränkthet till en sport. Detta kan ses som den senaste versionen av vänsterextremism, och den är precis lika galen som alla tidigare versioner. Men extremvänstern är inte det största hotet för oss socialkonservativa: Det största hotet kommer inifrån, från den alt-right rörelse som formats kring Donald Trump. Alt-right är nämligen till karaktären samma rörelse som extremvänstern (”alt-left”). Här är några av dussintals likheter:

Kommunister är naturliga ledardyrkare. Lenin, Stalin, Castro – den Store Ledaren är ofelbar och förtjänar avgudan. Så sent som 2008 så drev Republikanerna med Demokraternas dyrkan av Obama. Men alt-right har verkligen slagit ”Obamania” med hästlängder: När Trump gick ut och hävdade att publiken vid hans insvärningsceremoni var den största i amerikansk historia – trots att alla myndigheter och fotografier visade att detta inte stämde – så började Trumps anhängare hävda att Jo, så var det.

Om Ledaren sagt det så spelar det ingen roll vad ögonen säger. Det hade varit enkelt att bara säga ”Klart Trump hade mindre publik, Washington, DC är 90 % demokratiskt och vi Republikaner jobbar faktiskt på vardagar till skillnad från vänstern!” (det ligger en del sanning i det). Men Nej, Trump kunde inte tåla att hans publik var mindre än Obamas oavsett anledning, och anhängarna slöt upp för att försvara Ledarens attack mot verkligheten.

Trump kritiserade Obama flera gånger för att han spelade för mycket golf och lovade att han minsann inte skulle göra det. Trumps anhängare använde också detta som ett argument för sin kandidat; ”Han är en hårt arbetande affärsman, inte en latmask som kommer ödsla tid på golfbanan”. Nu spenderar Trump mer tid på golfbanan än Obama gjorde!

Och nu när Den Store Ledaren deklarerat att golf inte längre är en synd, så har anhängarna också gjort en kovändning och hävdar nu att golf minsann är avkopplande och sunt. För att inte tala om hur mycket förhandlingar man kan göra med andra politiker över en golfrunda! De har såklart en poäng, men alla dessa fördelar med golf fanns ju även för Obama som Trump och de själva kritiserade!

Även kring Wall street har man kovänt. Trump hävdade under valkampanjen att Hillary var köpt av Wall Street och andra storföretag. När Trump själv började fylla sin regering med Wall Street-veteraner så var det plötsligt inget fel på Wall Street längre; klart man måste ha in folk i regeringen som har erfarenhet från den privata sektorn menade anhängarna!

I den skattereform som Trump just fått igenom så gynnas Wall Street enormt och de kryphål som gör att Wall Street-miljonärer kan nolltaxera stängs inte – trots att Trump uttryckligen lovade att göra det. Men om Ledaren sagt att det som gynnar Wall Street helt plötsligt gynnar arbetarklassen, så måste det vara så. Helt oavsett vad Ledaren sa igår…

Förakt mot demokratin. I USA är det väldigt svårt att fuska i val; det finns valobservatörer från båda partier i precis varenda vallokal, röstningen är helt anonym (till skillnad från i Sverige), och det är oftast så extremt många väljare att det inte är lönt att försöka fuska.

Trump fick färre röster än Hillary Clinton nationellt. Detta är något alla som granskat saken är överens om. Om alt-right vore smarta skulle de nöja sig med att säga att USA:s valsystem är som det är och båda partier har gått med på reglerna; istället sprider man bilder på mörkhyade och spansktalande människor som röstar som bevis för att valfusk begicks. Uppenbarligen har ingen berättat för dem att det inte bara är vita blåögda anglosaxare som får rösta nuförtiden.

Vidare hävdar man att många döda människor var registrerade för att rösta, och ”glömmer” den lilla detaljen att dessa människor självklart registrerade sig innan de dog och att väljare inte blir automatiskt avregistrerade så fort de dör. Och om någon person eller organisation är så mäktig att de kan valfuska fram 3 miljoner röster åt Clinton så är de väl sannolikt mäktiga nog att fixa fram 80 000 röster till i tre delstater – vilket är allt som skulle krävts för att ge Clinton segern!

Misstron mot demokratin slutar dock inte där. Hälften av alla Republikaner har uppgett i opinionsmätningar att de skulle gå med på att skjuta upp nästa val om Trump föreslog det! Jag säger inte att Trump kommer att avskaffa demokratin, men det finns uppenbarligen tiotals miljoner anhängare som inte skulle ha något emot om han gjorde det! Detta kan jämföras med ”safe space”-rörelsen; nästan hälften av unga vuxna i USA har uppgett att de inte stöder yttrandefrihet om någon blir kränkt. Frågan är vilka som hinner först med att avskaffa demokratin – alt-right eller alt-left?

Politiskt motstånd kallas statskupp. Officiellt så hade Sovjetunionen yttrandefrihet, något svenska sovjetsympatisörer var noga med att påpeka. Dock fick man såklart inte begå ”landsförräderi”, försöka sig på en ”kontrarevolution” eller en ”statskupp”. I praktiken innebar detta att all form av politisk opposition och granskning av makten förbjöds. Trump-anhängarna har en väldigt liknande vokabulär, där man beskriver all opposition som en del av ”the deep state”, alla som försöker utreda Trumps eventuellt kriminella handlingar (som Robert Mueller) ingår i en statskupp, och alla som demonstrerar mot Trumps styre har fått betalt av George Soros eller någon annan i ”globalistmaffian”.

Alla som har förståndet i behåll förstår ju att en utredning av presidenten inte är någon statskupp och att det inte heller går att statskuppa bort en amerikansk president då han måste avsättas av kongressen (Mueller/FBI kan inte göra något på egen hand). Att Mueller har anställda som är demokrater är inget konstigt då hälften av USAs befolkning är demokrater, och Mueller själv är Republikan (precis som James Comey).

Det går inte heller att betala tiotusentalsmänniskor för att demonstrera, det är inte logistiskt möjligt att hålla en sån operation hemlig idag och demonstrationer är som politiskt redskap rätt ineffektiva, alltså en dålig investering. Men hellre än att acceptera att det kan finnas tveksamheter kring Trump och att många människor är missnöjda, så stänger anhängarna in sig i en skyddande bubbla.

Samma ”bubbel-beteende” visade kommunisterna när de hävdade att protesterna i Ukraina 1958 var sponsrade av CIA och inte alls var något folkligt uppror. Kommunisterna fortsatte hävda att alla som protesterade var planterade och betalda. Man hävdade detta ända fram tills Berlinmuren revs av en mycket folklig, icke-kompenserad hord av människor som var trötta på kommunisterna!

Fler likheter kommer i nästa krönika.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons