I den långa raden av attacker mot Tommy Robinson följer nu nästa. Plötsligt finner e-handelsplatsen Amazon att en bok som Robinson gav ut för snart två år sedan har ett ”olämpligt innehåll”. Robinson svarar med att jämföra Amazons beslut med de utrensningar av böcker som försiggick i Nazityskland.

Samhällsnytt har rapporterat om den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson som fått sina användarkonton permanent borttagna från bland annat Twitter, Facebook och Instagram. Vid sidan av dessa inskränkningar i yttrandefriheten, som följde efter ett avslöjande om statliga BBC, står Robinson också inför hot om åtal kopplat till hans medborgarjournalistiska verksamhet.

LÄS ÄVEN: Tommy Robinson riskerar ny fängelsedom för domstolstrots som han redan avtjänat straff för

I spåren av detta finner nu plötsligt den amerikanska e-handelsplatsen Amazon att Robinsons bok ”Mohammed’s Koran: Why Muslims kill for islam” som han skrivit tillsammans med Peter McLoughlin har ett ”olämpligt innehåll”. Detta har Amazon insett först nu, trots att boken publicerades redan 31 juli 2017, rapporterar Independent.

”Påminner om Nazityskland”
Robinson har svarat med att anklaga medier och bolag som Amazon för censur. Han jämför Amazons beslut att rensa ut boken med vad som skedde i Nazityskland där böcker beslagtogs från universitet och bibliotek för att sedan brännas.

– Kan ni nämna någon lärobok om Islam som blivit förbjuden av Amazon? Mein Kampf säljs hos Amazon men även terroristmanualer som ”The Anarchist Cookbook”, säger Robinson.

”Förmedlar bara vad andra sagt”
Syftet med boken är enligt Robinson att slå hål på det välkända påståendet från religiösa företrädare och etablissemanget att islam är ”fredens religion”. Robinson påpekar att boken inte innehåller hans egna åsikter, han förmedlar endast vad andra har sagt om islam under århundraden.

Nedan berättar Robinson om boken som Amazon nu efter att ha sålt den i två år stämplar som ”olämplig”.

Toppolitiker uppmanar YouTube att stänga av Robinson
Det socialistiska partiet Labours vice partiledare Tom Watson har uppmanat YouTube att i likhet med Twitter, Facebook och Instagram permanent ta bort Robinson och därmed förbjuda honom från att använda plattformen. Detta har YouTube hittills sagt nej till.

Nu har även Storbritanniens konservative kulturminister Jeremy Wright instämt i uppmaningen och ber YouTube att ompröva sitt beslut. Enligt Wright finns det en gräns för vad som är yttrandefrihet.