Google har lyckats övertala en federal domstol att avvisa påståenden om att dotterbolaget YouTube olagligt skulle censurera konservativt innehåll. Domstolen ger genom beslutet klartecken för fortsatt censur.

Bakgrunden till målet är att den konservativa läroportalen Prager University år 2017 stämde YouTube med anledning av att plattformen censurerat flera av deras videoklipp rörande islam, abort och vapenrättigheter som ”olämpligt innehåll” efter manuella granskningar. Sammanlagt uppges det handla om över 200 videoklipp som tagit ned.

Prager University vidtog juridiska åtgärder mot YouTube genom att hänvisa till den amerikanska konstitutionens första tillägg som bland annat garanterar medborgarna yttrandefrihet. Organisationen har skapat en video som sammanfattar målet mot YouTube och dess moderbolag Google.

Domstol godkänner censur

På onsdagen meddelade domstolen i Seattle enhälligt att internetplattformen YouTube och Google inte är bundna till grundlagens första tillägg, rapporterar Business Insider.

Domaren Margaret McKeown motiverade beslutet med att YouTube är ett privat forum och inte offentligt forum, detta trots plattformens dominerande ställning och allmänna tillgänglighet.

”Världens mest kraftfulla plattformar bestämmer vad du får se”

I ett videoklipp som publicerades hos Prager University förra året medverkade juristen Eric George som är engagerad i processen. Han kallade yttrandefrihetsmålet för det viktigaste i landet och bröt ned vad det handlar om.

Videoklippet kan ses nedan. Det avslutas med att George slår fast att om Prager University förlorar så kommer friheten att inskränkas ytterligare när världens mest kraftfulla plattformar kan bestämma vad vi får se och inte får se.

LÄS ÄVEN: Före detta anställd berättar inifrån Google: ’De skapade en orwellsk mardröm till censurmaskin’