I takt med att president Joe Bidens popularitet nu kraftigt minskar efter misslyckandet i Afghanistan ökar oron inom Demokraterna och den politiska vänstern för Donald Trump återkomst i Vita huset. I en kommande bok sprids nu felaktiga rykten om att Trump skulle ha varit i färd med att starta kärnvapenkrig med Kina.

Det är Washington Post-journalisten Bob Woodward, som blev ett berömt medienamn i samband med Watergateskandalen på 1970-talet, som inom kort kommer ut med en bok betitlad ”Peril”. I den påstås Pentagons högste general Mark Milley hävda att man på det amerikanska försvarshögkvarteret fruktat för Trumps förstånd under dennes sista tid som president.

Milley ska enligt Woodward vid flera tillfällen, i hemlighet bakom ryggen på presidenten, ha kontaktat höga generaler i Kina för att försäkra dem om att USA inte var på väg att anfalla. Milley sägs också ha beordrat andra medarbetare i Pentagon att inte lyda order om presidenten skulle vilja avfyra kärnvapenrobotar mot Kina.

Vidare ska Milley ha bett den totalitära kommunistregimen om ursäkt för att ”demokrati ibland kan vara hafsigt” med hänvisning till att Donald Trump valts till president. Toppgeneralen uppges av Woodward också ha spridit rykten i Pentagon om att Trump blivit mentalsjuk.

Milley har enligt uppgift inte själv kommenterat de i förväg läckta uppgifterna i Woodwards bok. I Sverige sprids de falska uppgifterna om Trumps krigiska avsikter av bland annat skattefinansierade statstelevisionen SVT.

Tillbakavisar uppgifterna som fake news

Trump tillbakavisar kraftfullt uppgifterna som fake news. Till TV-kanalen NBC säger den tidigare presidenten att historien om hans avsikter att starta kärnvapenkrig mot Kina är rena lögner och påhitt.

– Jag har aldrig ens tänkt tanken att anfalla Kina – och det vet Kina. Det är de som har fabricerat den här historien som är sinnessjuka, liksom de som sprider den”.

Beskrivit Trump som idiot i tidigare bok

Wooodward har tidigare profilerat sig som öppet Trumpfientlig. Den nu aktuella boken är den tredje i raden av negativt vinklade böcker om den förre presidenten som Washington Post-journalisten skrivit.

Han utkom 2018 med boken ”Fear: Trump in the White House” i vilken den tidigare presidenten framställs i en starkt ofördelaktig dager och bland annat omnämns som ”idiot”. 2019 gav han ut boken ”Rage”. I den nedsvärtas bland annat Trumps hantering av covid-pandemin och samtalen med Nordkoreas kommunistdiktator Kim Jung Un.

Kan bli president igen 2024

Efter maktskiftet i Vita huset florerade uppgifter om att Trump avsåg lämna det Republikanska partiet och starta ett nytt eget parti. Denne meddelande dock senare att han stannar kvar i Republikanerna och kan tänka sig att ställa upp för omval till presidentämbetet 2024.