kina-kuba-feature

Foto: China Daily

Inrikes

Amerikansk ilska när Kina bygger militärbaser på Kuba

Publicerad 6/21/2023
Annons

Kina planerar för militärbaser på Kuba, något som retar upp grannlandet USA knappt femton mil norrut. Den amerikanska regeringen försöker nu genom påtryckningar stoppa de kinesiska planerna.
– Vi skyddar våra intressen, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Först en spionbas. USA misstänker att Kina sedan ett antal år tillbaka bedriver signalspaning från Kuba. En gammal militär anläggning som byggdes ute i djungeln några mil söder om Havanna under kalla krigets dagar har pekats ut som tänkbart nav för den kinesiska spioneriverksamheten.

Nu en militärbas. Wall street journal skrev under gårdagen, med hänvisning till insatta källor, att Kina och Kuba just nu förhandlar om byggandet av en gemensam militär träningsanläggning i den spansktalande önationen.

Kinas president Xi Jinping med sin kubanske motsvarighet Miguel Diaz-Canel Bermudez. Foto: Xinhua

USA försöker stoppa

Byggandet av kinesiska baser på Kuba väcker farhågor i USA om att kinesisk trupp snart kommer stationeras i landet, mindre än femton mil från Floridas kust. Det är inget den amerikanska regeringen vill se, och därför pågår försök att stoppa den planerade träningsbasen.

Utrikesminister Antony Blinken säger sig vara ”djupt bekymrad” över utvecklingen.

– Vi har kontaktat ett antal länder som vi sett övervägt ha någon form av kinesisk närvaro – underrättelsetjänst eller militär – och vi har vidtagit ett antal diplomatiska ansträngningar med anledning av det. Jag tror vi haft viss framgång med att bromsa denna utveckling, sade han vid en pressträff igår.

Antony Blinken. Foto: Amerikanska UD

– Det här är något vi kommer att övervaka väldigt, väldigt noga. Det har vi varit väldigt tydliga med. Vi kommer att skydda vårt hemland. Vi kommer att skydda våra intressen.

Kubanskt Kremlbesök

Uppmärksammandet av de kinesiska baserna på Kuba kommer kort efter att landets premiärminister Manuel Marrero Cruz besökt Moskva, träffat den ryske presidenten Vladimir Putin och under helgen deltagit i Sankt Petersburgs internationella ekonomiska forum.

Det är den kubanske premiärministerns första besök i Ryssland sedan han tillträdde posten i december 2019. Han står näst högst i rang efter landets president Miguel Díaz-Canel.

Vladimir Putin och Manuel Marrero Cruz. Foto: Kreml

Ryssland och Kuba finner en gemensam nämnare i att vara utsatta för västvärldens sanktioner, bojkotter och blockader. Putin passade på att påminna om de båda ländernas vänskapsband ända sedan den kubanska revolutionen.

– Du vet att vi i Ryssland har särskilda känslor för frihetens ö. Så har det alltid varit, sade Vladimir Putin.

Marrero Cruz svarade med att framföra en hälsning från Raúl Castro om att kubanerna ”beundrar” den ryske presidenten.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons