På måndagen släppte Astra Zeneca en studie där det bland annat hävdades att det inte finns någon risk för blodproppar, vilket varit skälet till att vaccinet stoppats i många länder, däribland Sverige. Men nu ifrågasätts studien av amerikanska Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar.

Enligt företagets studie har vaccinet ett hundraprocentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och ett skydd på 79 procent mot symtomatisk smitta. Ytterligare en påstådd slutsats var att vaccinet ska ha en effektivitet på 80 procent för personer som är 65 år och äldre.

När det gäller risken för biverkningar ska en oberoende kommitté inte funnit någon ökad risk för blodproppar. Inte heller ska det finnas någon risk för förekomsten av den ovanliga form av cebrovaskulär sjukdom som kan ge blodproppar i hjärnan.

Ofullständig bild

Astra Zenecas studie kan ha gett en ofullständig bild av vaccinets effektivitet, menar amerikanska Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar, NIAD, efter en omfattande prövning.

NIAD anmärker på att studien kan omfatta föråldrad information vilket i så fall inte ger en komplett bild. Man kräver nu att uppdaterad data offentliggörs omgående.

Astra Zenecas vaccin är ännu inte godkänt för användning i USA.

Statstelevisionen: Vaccinet är effektivt

SVT Nyheter toppade på måndagen sin rapportering med nyheten om studien. Bland annat hänvisade man till virusforskaren Ali Mirazimi som uppgav att studien är ytterligare ett bevis på att vaccinet är effektivt.

– Om det har funnits några frågetecken kring skyddet för de äldre borde de nu vara borta, sa han.