I söndags gav Trump sitt godkännande att företagen Ford, General Motors och Tesla ska få producera respiratorer – maskiner som det finns stort underskott på under den pågående coronaepidemin. Samtidigt skickar det svenska företaget Getinge hela sin produktion av respiratorer på export.

I en tweet skrev Trump att cheferna för bilindustrin ska ”visa hur bra ni är”.

Han skrev ”Defense Production Act” förra veckan som tillåter regeringen att styra om den amerikanska industrin för att producera sjukvårdsmateriel under en kris. I fredags sa han att han ”lägger in en högre växel” men det var oklart i vilken omfattning lagen skulle användas, enligt the Hill.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sa i förra veckan att General Motors VD Mary Barra erbjöd att använda företagets fabriker för att producera respiratorer. IT-miljardären som skapade Tesla, Elon Musk, sa att hans företag kommer producera respiratorer ”om det är brist”.

Bristen på sjukvårdsmaterial, inte minst respiratorer som är kritiskt viktiga för att snabbt utöka antalet intensivvårdplatser och minska antalet dödsoffer i corona, är en växande oro när antalet coronasmittade i behov av andningshjälp växer.

Svenskt företag skickar iväg alla respiratorer

Trots alla larmrapporter om brister av sjukvårdsmateriel i Sverige visar det sig dock att företaget Getinge, som producerar medicinsk utrustning i Solna i Stockholm, tillåts exportera de viktiga respiratorerna.

Enligt uppskattningar av epidemiologiprofessor Joacim Rocklöv kommer det att behövas mellan 400 och 900 extra intensivvårdsplatser under epidemins peak – bara i Stockholm.

Men det Solna-baserade företaget Getinge meddelade att de ska skänka all sin produktionskapacitet för i år – till utlandet.

LÄS MER: Svenskt företag tillverkar respiratorer – har skickat allt de kan på export