trump barrett

Trump och Coney Barrett. Foto: The White House/Shealah Craighead.

Utrikes

Amy Coney Barrett insvuren som ny domare i USA:s högsta domstol

Publicerad 10/27/2020
Annons

Efter att senaten godkänt president Donald Trumps kandidat till högsta domstolen svors Amy Coney Barrett under natten mot tisdagen svensk tid in. I och med detta kommer HD att ha en konservativ majoritet för en lång tid framöver.

Kort efter att vänsterliberala Ruth Bader Ginsburg avled meddelade Trump att han nominerar Amy Coney Barrett till dennes plats. Med sina 48 år är hon domstolens yngsta kvinna att utnämnas.

– Kärnan i den ed som jag högtidligt har avlagt i kväll innebär att jag kommer att göra mitt jobb utan varken rädsla eller förmåner och jag kommer att göra det oberoende av både politik och mina personliga åsikter. Jag älskar konstitutionen och den demokrati som den upprätthåller och jag ska ägna mig åt att skydda den, sade Coney Barrett vid ceremonin.

Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne. Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3 mot de liberala i domstolen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons