På onsdagen meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell att han slutar på Folkhälsomyndigheten och går till Världshälsoorganisationen.

Från och med den 14 mars lämnar Tegnell sina uppdrag som avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. På WHO i Genevé blir han senior expert i en ny grupp som ska samordna arbetet mellan Världshälsoorganisationen, FN:s barnfond UNICEF och vaccinorganisationen Gavi.

Uppdraget syftar bland annat till att tillgängliggöra covid-19-vaccin till de länder som inte kunnat köpa eget vaccin.

LÄS ÄVEN: Tegnell pudlar efter uttalande om invandrare – genom att säga samma sak

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell.

Förflutet inom WHO

Tegnell har varit statsepidemiolog sedan den 1 mars 2013 och har ett förflutet inom bland annat WHO och EU-kommissionen.

Ny statsepidemiolog blir Anders Lindblom som har en bakgrund som smittskyddsläkare och i dag arbetar vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd.