”Inom några dagar har vi förmodligen världens bästa dödsstatistik”, säger Statsepidemiolog Anders Tegnell i Expressen och lägger till att svensk dödsstatistik kommer vara både högre och bättre än något annat land.

401 personer har hittills dött efter att ha smittats av corona i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Siffran är dock osäker efter att en granskning avslöjat att de verkliga dödstalen ofta varit dubbelt så höga som de som först rapporterats.

Framöver kommer det inte vara så, lovar statsepidemiologen Anders Tegnell i Expressen. Han hävdar dessutom att antalet inrapporterade coronadödsfall kommer att vara högre och bättre än i andra länder.

– På sikt, inom några dagar, har vi förmodligen världens bästa dödsstatistik på det här området eftersom vi kan följa personer på personnummernivå. Vi samkör alla fall och ser om de dyker upp i dödsregistret, vilket man inte kan göra i alla länder. Det är Sverige och några länder till som kan det. Därmed kommer förmodligen vår dödsstatistik vara högre och bättre än något annat land skulle jag vilja påstå, säger statsepidemiologen.

”Jättesnabba på att hitta dödsfall”

Uttalandet får kritik på Twitter. ”Tror han det är någon djävla tävling?!”, skriver signaturen @Sharps_Wagner.

Enligt Tegnell har eftersläpningen i siffrorna berott på att bland annat Region Stockholm varit långsamma med att rapportera in dödsfall i covid-19. Att en person rapporteras död en viss dag, betyder alltså inte att personen dog just den dagen. I verkligheten kan personen ha legat död i flera dagar.

Nu har Region Stockholm kommit ikapp och är ”jättesnabba på att hitta dödsfall”, säger Tegnell.

authorimage