För att bli förtroendevald inom IF Metall krävs framöver att man måste ”dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda”, vilket syftar till att stoppa aktiva Sverigedemokrater.

Beslutet togs på förbundets kongress som avslutades på fredagen. Utöver kravet på att dela förbundets värdegrund har man också lagt till att man numera är en feministisk organisation.

LÄS ÄVEN: Sverigedemokrater inte välkomna hos LO-fackförbund

Enligt IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson ska ändringarna i stadgarna förtydliga det som förbundet står för i dag.

– Om man är facklig företrädare så upphör inte det uppdraget bara för att man passerar fabriksportarna. Man kan inte ha en sådan ställning på jobbet och stå för det och så går man hem och misshandlar eller förtrycker sin fru till exempel, säger han till Arbetet.

Annan grundsyn

Han medger samtidigt att det hela till stor del har med Sverigedemokraterna att göra.

–  Det är klart att det är det också. Sverigedemokraterna har ju en helt annan grundsyn kring människors lika värde än vad vi har.

Jämför med syn på djur

Att vara aktiv inom Sverigedemokraterna kommer alltså att förhindra att man blir förtroendevald inom IF Metall.

– Nej, man kan inte företräda IF Metall å ena sidan och Sverigedemokraterna å andra sidan. Likväl som man inte kan jobba på Djurens rätt på förmiddagen och så företräda Svenska jaktvårdsförbundet på eftermiddagen. Jag tror inte att det heller hade setts med så blida ögon, säger Martin Gunnarsson.

Ny lagstiftning

För ett år sedan blev en person i IF Metall av med förtroendeuppdraget då det kombinerades med en aktiv roll i Sverigedemokraterna, och SD-ledaren Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han inte utesluter lagstiftning ifall LO-förbunden inte slutar diskriminera Sverigedemokrater.

LÄS ÄVEN: Fackförbunds uteslutning av Sverigedemokrat avgörs i hovrätten

Nästa vecka ska hovrätten meddela dom i ett fall där Transportarbetarförbundet uteslöt en medlem utan förtroendeuppdrag på grund av att han är aktiv inom SD. Där dömde tingsrätten först att Transport gjort fel, vilket överklagades.