Under en årlig pressträff i Berlin uppgav Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som fått stenhård kritik för hur hon agerade under migrantkrisen för fem år sen, att hon skulle ta samma beslut som 2015 vid en ny kris i dag.

Migrantkrisen 2015, då Angela Merkel öppnade Tysklands gränser för över en miljon migranter, har i efterhand beskrivits som något av en brytpunkt för landet. De migrantrelaterade problemen som brottslighet och bidragsutbetalningar ökade kraftigt från redan höga nivåer.

LÄS ÄVEN: Före detta tysk underrättelsechef: ”Merkels invandringspolitik har orsakat en massiv säkerhetsrisk”

Under fredagens pressträff sa Merkel att hon skulle ”ta i princip samma beslut” som svar på frågan ifall hon har någon slags ånger för hur hon agerade sommaren 2015.

Skälet till detta menade hon är att asylsökande vid Tysklands och Österrikes gränser ”måste behandlas som människor”.

Ökad popularitet

Efter den tyska regeringens hantering av pandemin har det skett ett uppsving för Merkels popularitet. Men samtidigt har mottagandet av ytterligare hundratusentals migranter sedan 2015 inte varit populärt bland det tyska folket.

LÄS ÄVEN: Angela Merkel: Yttrandefriheten måste begränsas för att bevara friheten

Den stora invandringen har bland annat lett till stödet för partiet Alternativ för Tyskland har ökat kraftigt. Det har också gjort att en fjärdedel av landets befolkning i dag har invandrarbakgrund.