Angela Merkel kommer inte att ställa upp i omval till partiledarposten för kristdemokraterna, CDU, rapporterar flera tyska medier. Beskedet lämnades till partiledningen efter den stora förlusten i delstatsvalet i Hessen på söndagen. Merkel uppges dock sitta kvar som förbundskansler.

CDU håller partikongress den 8 december. Enligt uppgifter från partikällor i tidningen Focus uppges att avgången ger CDU en chans att hitta en ersättare och förbättra bilden av partiet inför nästa val.

Fiasko i delstatsval

Under söndagen hölls delstatsval i Hessen och förbundskansler Merkels koalition mellan CDU och socialdemokraterna, SPD, förlorade tillsammans mer än 20 procentenheter. CDU föll från 38,3 procent i valet för fem år sedan, till 27 procent. CDU:s koalitionspartner socialdemokraterna backade också, från 30,7 till 19,8 procent, vilket uppfattas som ett missnöje med regeringen i Berlin.

Valets vinnare i Hessen är De gröna, som ökade från 11,1 procent för fem år sedan till 19,5 procent. Även Alternativ för Tyskland, AFD går fram kraftigt. Partiet ökade från 4,1 procent 2013, då det var nybildat, till 13,1 procent.

Förbundskanslern har blivit alltmer ifrågasatt, resultatet i Hessen följer nämligen en trend. I regionvalet i Bayern för två veckor sedan föll Merkels stödparti CSU från 47,7 till 37,2 procent. SPD som ingår i regeringskoalition med CDU halverades till 9,7 procent. Samtidigt fördubblades stödet för De gröna till 17,5 procent och Alternativ för Tyskland gick från noll till 10 procent.

En stor del av de tyska väljarna har därmed gett usla betyg till alla tre partierna i den tyska regeringskoalitionen – CDU, CSU och SPD.

18 år som partiordförande

Merkel har varit partiordförande för kristdemokraterna i 18 år och Tysklands förbundskansler sedan 2005. Hon leder nu sin fjärde regering som tillträdde 14 mars 2018. Nästa förbundsdagsval äger rum den 24 oktober 2021.

Merkel håller presskonferens klockan 13.00 på måndagen.