Efter att ha lett Tyskland i 13 år står nu Angela Merkel inför en allvarlig regeringskris. Den politiska striden grundar sig i att Angela Merkel och inrikesministern Horst Seehofer från regeringspartiet CSU har olika syn på invandringspolitiken.

Regeringspartiet CSU vill driva en mer restriktiv invandringspolitik än Angela Merkel. I tisdags skulle inrikesminister Seehofer presentera en omfattande plan för hur regeringen ska hantera invandringspolitiken framöver. I planen fanns totalt 63 punkter varav en framträdande punkt handlade om att Tyskland ska avvisa flyktingar som sökt asyl i ett annat EU-land, redan vid gränsen.

Angela Merkel valde dock att förbjuda inrikesministern från att presentera sin plan. Seehofer reagerade kraftfullt och svarade med att inte delta på Merkels integrationsdag på onsdagen. Istället bestämde han sig för att träffa Österrikes unga förbundskansler Sebastian Kurz som även han vill driva en mer restriktiv invandringspolitik.

I samband med deras möte höll de en gemensam presskonferens där Kurz framförde att stoppandet av illegal invandring kommer vara högst upp på prioritetslistan när Österrike tar över ordförandeskapet för EU under andra halvåret i år. Kurz sade vidare att ”vi inte kan vänta på nästa flyktingkatastrof som under år 2015 innan vi agerar”. Markus Söder, regeringschef i Bayern och tillhörande samma parti som inrikesministern, uttalade på torsdagen att Tyskland måste tänka på sin befolkning först och inte på hela Europa. Han menade likt Österrikes förbundskansler, att de måste börja tillbakavisa människor vid gränsen.

På måndag kommer CSU:s partiledning sammanträda med inrikesminister för att diskutera möjligheten att driva igenom planen även om Angela Merkel motsätter sig detta. Blir det verklighet kan det innebära att Merkel väljer att sparka inrikesministern vilket i sin tur kan leda till att hela regeringen faller.

Regeringskrisen har föregåtts av flertalet uppmärksammade händelser med koppling till den förda invandringspolitiken i form av köpta uppehållstillstånd och våldtäkter.