En kvinna larmade polisen och påstod att hon blivit våldtagen. Några dagar senare pekar hon ut en ung man som blev gripen och oskyldigt anklagad för våldtäkt. Några veckor senare åtalades kvinnan för falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Påföljden stannar vid skyddstillsyn.

Natten mot den 22 december 2019 ringde 23-åriga Sanna till SOS Alarm och påstod att en väninna behövde hjälp och att hon var orolig för att något hänt henne. Väninnan som Sanna hänvisade till var emellertid hon själv och samtalet skulle föreställa komma från en annan kvinna.

Några dagar senare greps en man och delgavs misstanke om våldtäkt. Polisen upptäckte dock senare bedrägeriet och lade ner förundersökningen. Istället blev Sanna misstänkt för falsk tillvitelse och falsk angivelse.

Festade och hade sex

Sanna hade varit på O´Learys när hon fick skjuts hem av en ung man. Efter skjutsen bjöd Sanna in mannen till sig. I lägenheten hade hon samlag med mannen. Efter att de pratat om att kanske ses igen lämnade han lägenhet och körde hem.

Klockan 04:11 larmade hon polisen och påstod att hon under ett telefonsamtal med en väninna ”hört en massa stön” och att väninnan sa ”hjälp mig”.

Ringde från sitt eget nummer

Samhällsnytt har tagit del av larmsamtalet från Åklagarmyndigheten och går att lyssna på klippet nedan:

Polisen upptäckte att den påstådda väninnans mobilnummer som Sanna uppgav, var samma nummer som hon själv ringde ifrån. Åklagaren har använt larmsamtalet som bevis på att Sanna gjort sig skyldig till falsk tillvitelse.

Skärmdump från stämningsansökan.

Sannas version

Klockan 04:32 ankom en polispatrull till Sannas lägenhet. Hon påträffades med skärsår på bröstkorg, rygg och ansikte. För patrullen uppgav hon att en okänd man skjutsat hem henne och att hon senare vaknat upp i lägenheten av att mannen våldtog henne.

Hon beskrev mannen som varande i 23- till 26-års åldern, cirka 170 cm lång, med asiatiskt utseende, mörkbruna ögon och klädd i jeans eller chinos. Egentligen visste Sanna vem mannen hon beskrev var, hon hade chattat med honom tidigare, men valde att inte berätta det för polisen.

Mannen greps

Natten mot den 28 december 2019 var Sanna, återigen, på krogen O´Learys och festade. När hon fick syn på mannen gick hon fram till ordningsvakter och påstod att hon blivit våldtagen och att gärningsmannen fanns på plats.

Efter att hon pekat ut mannen larmades polis till platsen och mannen greps. Den anklagade mannen, M.H., har under förhör erkänt att han haft samlag med Sanna men att det skett frivilligt från bådas sidor.

Rättsmedicinalverket: ”Skadorna avsiktligt självtillfogade”

Den 15 april 2020 lade polisen ner förundersökningen. Rättsmedicinalverket kom fram till att skadorna på Sannas kropp är ”avsiktligt självtillfogade”. I yttrandet står även att inga underlivsskador påträffades vid undersökning.

Skärmdump.
Bild: Polisen.
Bild: Polisen.
Bild: Polisen.
Bild: Polisen.

Ordningsvakt: ”Inte första gången”

En kvinna har under polisförhör vittnat om att en ordningsvakt kvällen då mannen greps förklarat för Sanna att hon skulle bli portad från krogen om hon hittat på alltsammans. Enligt vittnesmålet ska vakten även konfronterat Sanna med att detta inte var första gången hon anklagat någon för våldtäkt.

Skärmdump från FUP.

Stämningsansökan: ”Inget anspråk”

I mars 2021 åtalades Sanna för falsk angivelse, falsk tillvitelse och bevisförvanskning. Av stämningsansökan, som Samnytt tagit del av, framgår att den oskyldigt anklagade mannen valt att inte göra något anspråk, vilket betyder att Sanna inte behöver betala något skadestånd till honom vid fällande dom.

Skärmdump.

Tingsrättsdomen

Den 27 maj 2021 meddelade Luleå tingsrätt dom i målet. Sanna, född 1996, dömdes för falsk tillvitelse. Påföljden stannade vid skyddstillsyn då rätten resonerar att det inte är styrkt att Sanna haft uppsåt att få M.H. fälld för våldtäktsbrott och att hon därför inte kan fällas för falsk angivelse eller bevisförvanskning.

Tingsrätten finner att M.H lämnat en berättelse som framstår som självupplevd och detaljerad. Vad som vidare talar för att M.H:s version av händelseförloppet är riktigt, är de uppgifter som lämnats av polisen Linnea, som har berättat att Sanna inte framstod som särskilt berusad även om Sanna själv hävdade detta.

Tingsrätten skriver vidare i domen:

Tingsrätten finner dock inte styrkt att Sanna hade för avsikt att M.H skulle dömas för brott. Eftersom Sanna inte kan anses haft uppsåt att målsäganden skulle dömas för brott kan hon inte fällas till ansvar för falsk angivelse eller bevisförvanskning.

Ställde upp i lokalmedia

Den 17 juni publicerade Kuriren en artikel om tingsrättens dom. Mannen ställde upp och berättade om hur hans liv blev efter våldtäktsanmälan och hur mycket upprättelsen betyder för honom.

Från Kurirens artikel:

– Jag har gråtit mycket men nu ser jag ljust på framtiden.

Han berättar också att han tyckte synd om den åtalade kvinnan under rättegången.

– Jag fick egentligen inte så många svar men jag tyckte synd om henne, hon grät ganska mycket, säger Simon.

Drog tillbaka överklagan

Den 29 juni 2021 inkom överklagande till hovrätten. I det står att kvinnan ville frias helt och att uppgifterna hon lämnat till polismyndigheten varit riktiga.

Skärmdump.

Den 17 augusti 2021 inkom en återkallelse till hovrätten från Sanna om att hon inte längre vill överklaga. Dagen därpå avskrev hovrätten målet och meddelade att tingsrättens dom står fast.

Sanna: ”Jag tänker inte svara på några frågor”

Samhällsnytt har varit i kontakt med Sanna. Men innan vi hann ställa våra frågor gav hon besked om att hon inte tänkte svara på några sådana:

Ah men jag tänker inte svara på några frågor då det inte är något jag behöver.

Hovrättens protokoll och tingsrättens dom kan laddas ned och läsas på följande länk: Hovrätten för Övre Norrland B 669-21 Protokoll 2021-08-18