Allt medan talibanerna tar över den ena staden efter den andra i Afghanistan, förbereder utrikesminister Ann Linde (S) hur miljardflödet av svenska skattepengar i bistånd ska kunna fortsätta även om den muslimska terrorgruppen tar makten över hela landet.

Sedan de USA-ledda trupperna dragit sig ur Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över flera strategiskt viktiga städer, nu senast Kunduz i norra delen av landet. Bara under helgen har fyra provinshuvudstäder fallit dem i händerna, rapporterar TT.

– Det är våldsamma strider i nästan samtliga provinser. Så här många dödsoffer har vi inte haft på över tio år, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SR.

Linde kallar situationen ”fruktansvärd” och förklarar att där talibanerna tar makten införs den muslimska lagen, sharia, vilket bland annat innebär ett strängt förtryck av kvinnor.

LÄS ÄVEN: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

Viktigt att Sverige är bland de som betalar mest

Enligt Helene Lackenbauer på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är det troligt att den afghanska regeringen snart faller. Antingen kommer den sittande regeringen fly, i samband med att de sista posteringarna faller, eller så kommer de tvingas förhandla på talibanernas villkor, säger hon.

I 20 års tid har NATO kämpat i Afghanistan. Inget annat västland vill stödja en talibanregim.

– Många länder kommer troligen dra tillbaka sitt bistånd, säger Lackenbauer till SVT.

Enligt utrikesminister Ann Linde har den rödgröna regeringen däremot inga planer på att minska eller dra in skattemiljarderna i bistånd om talibanerna tar över, tvärt om.

– Nu är det ännu viktigare att vi fortsätter att vara en av de allra största biståndsgivarna i världen, säger hon i statsradion.

Den 29 april i år utlovade regeringen sammanlagt 3 288 miljoner kronor av de svenska skattebetalarnas pengar till Afghanistan för perioden 2021–2024. Målsättningen är enligt ett pressmeddelande ”att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet samt utbildning, hälsa, fred och ekonomisk utveckling”. Hur det ska gå till i ett talibanstyrt Afghanistan är oklart.

LÄS ÄVEN: Ann Linde totalblåst av ryssar – då håller statsmedia tyst

Linde letar nya vägar för fortsatt bistånd

Ann Linde – som i förra helgen avslöjades med att vara beredd att kringgå lagar för att finansiera den ryska oppositionen inför nästa val – förklarar i inslaget att Utrikesdepartementet nu arbetar för att hitta nya vägar att slussa svenska skattemedel till Afghanistan.

– Det vi gör just nu och det som också, vi fick rapporter från FN bara nu i helgen, är ju att man ändrar sitt sätt att betala ut pengarna, säger hon.

Enligt Linde är tanken att det svenska biståndet på något sätt ska nå det afghanska folket och inte talibanerna, även om den radikala muslimska milisen har makten i landet.

I fredags KU-anmäldes utrikesministern av Sverigedemokraterna då man anser att hon spelat den ryska regimen i händerna och skadat Sveriges möjligheter att verka diplomatiskt i världen. Att sådan skada skett bekräftas av den ryska ambassaden, vilket Samnytt skrivit om HÄR.

LÄS ÄVEN: Svensk militär lämnar Afghanistan – kompenserar med nästan fyra miljarder i bistånd