tyst-statsradion

Foto: Christian Clavadetscher/Arkivbild

Inrikes

Ann Linde totalblåst av ryssar – då håller statsmedia tyst

Publicerad 8/5/2021
Annons

Svensk statsmedia kritiseras för att inte rapportera om att utrikesminister Ann Linde (s) blev lurad av två ryssar. Ekots nyhetschef Martin Runnquist-Nilsson vet inte varför man inte rapporterat om händelsen.
– Jag kan inte svara på det på rak arm, säger han till Samnytt.

När de ryska komikerna ”Vovan och Lexus” för två år ringde upp Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev och utgav sig för att vara Ukrainas förre premiärminister Petro Porosjenko och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, så uppmärksammades det av Sveriges Radio.Likaså när duon förra året fick Polens president Andrzej Duda att tro att han pratade med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Men när det i helgen rapporterades om att de ryska busringarna lyckats lura Sveriges utrikesminister Ann Linde (s) att i telefon öppenhjärtigt prata om planerade sanktioner mot Ryssland och svenska skattemiljoner till Aleksej Navalnyj, i tron att hon pratade med Navalnyjs fru Julia samt hans stabschef Leonid Volkov, var det tyst i svenska statsmedier.

LÄS MER: Finansierar Löfven ryska nazister med svenska skattepengar?

Kritiseras

Nu kritiseras Sveriges Television och Sveriges Radio för medietystnaden. En av kritikerna är författaren, debattören och tidigare slöseriombudsmannen Lars Wilderäng.

”Oberoende Public Service är alltså inte objektiv, balanserade eller politiskt neutrala”, skriver han på sin blogg. Han misstänker att anledningen till svenska statsmediers tystnad kring Ann Lindes fadäs är att det riskerar att skada den rödgröna regeringen om den uppmärksammas.

”Det låg i den svenska allmänhetens intresse att få reda på det när det handlar om Nordmakedonien, men inte när det handlar om Arvfurstens palats på Stockholms finaste adress”, bloggar Lars Wilderäng sarkastiskt.

LÄS MER: Ann Linde grundlurad av ryska troll – avslöjas vilja finansiera påverkanskampanjer

”Kan inte svara på det”

När Samnytt ringer upp Sveriges Radio Ekots nyhetschef Martin Runnquist-Nilsson så vet inte han varför redaktionen inte uppmärksammat den ryska busringningen till Ann Linde.

– Jag kan inte svara på det på rak arm, jag får återkomma till dig när jag undersökt saken. Det hände i helgen, säger han.

På en direkt fråga säger han att det inte är politiska avgöranden eller för att skydda den rödgröna regeringen som Sveriges Radio inte rapporterat om Ann Linde-fadäsen.

– Nej, givetvis inte, säger Martin Runnquist-Nilsson.

LÄS MER: Ryssland: Ann Lindes samtal har skadat ländernas relationer

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons