Utrikesminister Ann Lindes samtal i Berlin med sin turkiske motsvarighet skulle vara en charmoffensiv för att övertyga Erdogans regering att inte säga nej till att Sverige blir medlem i Nato. Men uppgifter framkommer nu om att den svenska ministern i stället spårade ur på mötet i en kaskad av feministiska anklagelser och därmed kan ha cementerat ett turkiskt veto.

Samnytt har tidigare rapporterat om Lindes resa till den tyska huvudstaden för ett högnivåmöte där huvudsyftet för svenskt vidkommande var att gjuta olja på vågorna gentemot Turkiet som betraktar Sverige som en fristad för terrorister och meddelat att man avser att stoppa Sveriges Natoansökan.

Men de svenska samtalen med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu avlöpte inte så väl som Linde gav sken av efter mötet. I stället för att charma turkarna ska den svenska regeringen ha lyckats försämra de bilaterala förbindelserna ytterligare. Nu får regeringen rådet att plocka bort Linde från förhandlingarna och låta statsminister Magdalena Andersson ta över som inte har samma ”belastning”.

LÄS ÄVEN: Linde ska charma Turkiet om Nato

”Pinsamt brott mot mötesordningen”

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Linde under mötet tappade fattningen och for ut i en lång harang av feministiska anklagelser mot Turkiet och till sist måste hejdas med en skarp tillsägelse. Enligt flera diplomater som närvarade vid mötet urartade ordväxlingen mellan Linde och Çavuşoğlu till ”ett pinsamt brott mot mötesordningen”. Efteråt uppges stämningen på mötet ha sjunkit till bottennivå.

Redan innan Linde på det uppgivna sättet ytterligare försämrade relationerna med Turkiet hade landet en rad krav på Sverige för att inte gå vidare med sitt veto. Dessa ska ha upprepats under lördagens möte och i motsats till vad den svenska regeringen gett sken av efter mötet har Turkiet inte visat några tecken på att överge något av dem.

Vill att Sverige lämnar ut kurdiska påstådda terrorister

Ett av de knepigare för Sverige att hantera är kravet att lämna ut ett stort antal personer som Turkiet betraktar som kurdiska terrorister. Dessa åtnjuter sedan länge skydd och fristad i Sverige och regeringen har tidigare vägrat lämna ut dem. Ett annat krav är att Sverige ska häva sina exportsanktioner av försvarsmateriel till Turkiet

Turkiet har även uttryckt att man kan komma att lägga in sitt veto mot en finsk Natoansökan. Även i Finland finns ett antal personer som Turkiet vill ha utlämnade för att ställa inför rätta för terrorbrott. Enligt Reuters diplomatkälla trampade Finlands utrikesminister inte i klaveret på samma sätt som Linde vid möte i Berlin utan höll ”en respektfull ton” och kan i motsats till Sverige förbättrat Finlands möjligheter att bli accepterade i krigsmaktsalliansen.

Av okänd anledning har svensk mainstream-media valt att inte återrapportera Reuters uppgifterna i nyhetsnotis om Berlin-incidenten, något man vanligtvis annars gör.

LÄS ÄVEN: Linde charmar Turkiet: ”PKK är terrorister” – men S-topp kampanjar för kurdiska milisen

Inte första gången för Linde

Det är inte första gången som Ann Linde retar upp Erdogans regering. På ett statsbesök i Turkiet 2020 uttryckte sig den svenska utrikesministern på ett sådant sätt mot den turkiske presidenten om landets enligt Sverige oönskade militära närvaro i Syrien att det uppfattades som ett hot.

En märkbart irriterad Erdogan läxade upp Linde för att ha begått ett grovt övertramp mot hur man uttrycker sig i den här sortens sammanhang och levererade sedan en lång utläggning med retoriska frågor kring hur Lindes hot var tänkt att uppfattas och vad ett turkiskt tillbakadragande skulle innebära.

Texten har uppdaterats.