Häromåret röstade Centerpartiets ledare Annie Lööf, tillsammans med sitt parti, för nedläggning av fungerande kärnkraftsreaktorer. Nedläggningen blev verklighet. Men i en partiledarintervju med HD och Sydsvenskan säger hon nu att ”klimatkrisen är akut” – och att vi behöver mer kärnkraft.

– Nu är klimatkrisen akut. Vi behöver all elproduktion vi kan få. Både för att minska utsläppen och för att exportera el till Tyskland som ska fasa ut rysk gas och olja, säger Annie Lööf.

– Vi måste få en uppgörelse i riksdagen om fördubblad elproduktion till 2030. Då måste vi skruva upp kranarna på allt.

Med det menar centerledaren att hon vill ha mer kärnkraft. Detta trots att man i partiet genom historien och ända fram tills alldeles nyligen profilerat sig som radikala kärnkraftsmotståndare.

LÄS ÄVEN: Kaos i Centerpartiet – Annie Lööf anklagas för toppstyrning

Röstade nyligen för nedläggning av Ringhals

Så sent som 2020 hölls en omröstning i riksdagen gällande stängning i förtid av Ringhals 1 och 2 – där Annie Lööf och Centerpartiet röstade för nedläggningen.

Sverigedemokraterna ville stoppa stängningen av de två reaktorerna och hade därför föreslagit att riksdagen skulle tvinga regeringen att ge statliga Vattenfall nya direktiv kring Ringhals 1 och 2.

Men SD, KD, M och L förlorade omröstningen eftersom resterande riksdagspartier röstade för nedläggning.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf: SD:s åtgärder är ”ren och skär rasism”