På onsdagskvällen var det Centerledaren Annie Lööfs tur att grillas i SVT:s intervjuprogram 30 Minuter. Lööf var tydlig i sitt besked om att Sverige måste gå med i Nato men desto otydligare om vilken regering hon vill se efter höstens riksdagsval.

Natofrågan har åter hamnat högt på den politiska agendan sedan Ryssland involverat sig i en allt tydligare konflikt med grannlandet Ukraina. Medan de partier som tidigare varit negativa eller tveksamma till ett svenskt Natomedlemskap är man fortsatt avvaktande eller kritisk medan de Natovänliga partierna, däribland Centern, nu ser en chans att flytta fram sina positioner och rekrytera nya väljare på att lyfta frågan.

I SVT 30 Minuter på onsdagskvällen slog Lööf fast att Sverige bör gå med i Nato nu direkt. Men även om Sverige skulle lämna in en sådan ansökan idag är det inget som kan ske över en natt för att förändra det säkerhetspolitiska läget relativt Ryssland-Ukraina-krisen. Mot bakgrund av Sveriges näst intill obefintliga försvarsförmåga kan det också krävas flera år av militär upprustning för att uppfylla Natos krav för medlemskap.

Eftersom Sverige enligt Lööf tydligt tar ställning mot Ryssland i konflikten finns det ingen anledning att inte gå med redan nu.

– Vi ser att Sverige tar ställning i konflikten. Vi ska inte vara en buffertzon mellan ett aggressivt Ryssland och andra västliga demokratier.

Splittrat mellan partierna i synen på Nato

Många svenskar anser dock att konflikten inte självklart angår Sverige på det militära sättet och heller inte Nato mer allmänt då Ukraina inte är något Natoland.

Lööfs definition av Ukraina som en ”västlig demokrati” råder det också delade meningar om. Enligt The Economists rankning kvalar landet inte ens in som ”bristfällig demokrati” utan hamnar i kategorin ”hybridregimer” på plats 103, bara några snäpp ovanför ”auktoritära regimer” som Ryssland.

Synen på svenskt Natomedlemskap delar Lööf med sina forna kamrater i den borgerliga Alliansen som hon valde att lämna för att i stället stödja först Stefan Löfvens rödgröna regering och nu Magdalena Anderssons enpartiregering. M, KD och L vill också att Sverige går med i Nato.

Det vill däremot inte Socialdemokraterna som Annie Lööf och hennes parti idag stödjer och inte heller de övriga samarbetspartierna på den kanten, MP och V.

Frågan splittrar delvis också det andra idag aviserade regeringsalternativet med M, KD och SD då det sistnämnda partiet i grunden är negativt till att Sverige ska underordna sig överstatliga federationer vare sig de heter EU eller Nato. SD har emellertid på senare tid sagt att man kan överge sin hållning i frågan under förutsättning att ett svenskt Natomedlemskap förankras i en folkomröstning.

Inget regeringsbesked till väljarna förrän vallokalerna stängt

En fråga som Annie Lööf däremot inte vill ge något besked om är vilken regering hon vill se efter höstens val. I stället för att ställa upp ett regeringsalternativ på bordet valde Centerledaren att placera alla partier i en ”breda mitten”-klump som hon kan tänka sig att samarbeta med och de två ”ytterkantspartierna” V och SD som hon inte vill ha något att göra med för sig i en skamvrå.

SVT:s nyhetsankare Anders Holmberg gjorde sitt bästa för att få Centerledaren att bekänna tydligare färg i regeringsfrågan eftersom den ”breda mitt” som Lööf gärna talar om inte existerar som ett realistiskt alternativ, men fick till slut ge sig inför sin studiogästs obeveklighet.

Lööf och Centern har tidigare kritiserats för att lura sina väljare som trott att de röstat för ett borgerligt regeringsalternativ men sedan överraskats med att i själva verket ha lagt sin röst på det röda laget. Lööfs besked var att den grisen i säcken är något väljarna får köpa även i höstens val – inget besked förrän vallokalerna har stängt

– Centerpartiet kommer att ta ställning till vilka vi slutligen väljer att släppa fram eller sitta i regering tillsammans med när vi har ett valresultat.

Se hela intervjun med Annie Lööf HÄR.