Det var en dag fylld av förväntan och förundran när Annika Strandhäll, en av våra mest aktiva och aggressiva politiker på Twitter, meddelade att hon kraftigt skulle dra ner på sin närvaro på Twitter. Många såg fram emot ett längre avbrott då hon kritiserats för att ha gjort bort sig rejält på plattformen de senaste åren. Men de skulle snart upptäcka att det var svårare för S-profilen att släppa taget än hon trott. Mindre än 24 timmar senare var hon åter igång med sina attacker. 

Samordnat med Annika Strandhäll (S) gick även Matilda Amiinto Jansson (SSU) ut med att de skulle dra ner på sitt twittrande, något som tolkas som det kommit direktiv från högre ort om en behövlig timeout.

Men när Strandhäll på torsdagen aviserade att hon nu skulle dra ned på sina Twitter-aktiviteter, var det inte övertrampen och attackerna mot andra i det egna twittrandet som stod i fokus. I stället framställde hon sig som ett offer för nättroll och anförde detta som bakgrund till beslutet:

LÄS ÄVEN: SSU-profilen efter bråket med judiskt ungdomsförbund: ”Nazister”

S-toppen verkade övertygad om att hon skulle klara att lämna Twitter, och när hon tweetade att hon välkomnade alla utom ”SD:s trollarme” att i stället följa henne på Facebook och önskade ”alla en trevlig helg” antydde hon att det kunde vara ett sista farväl på plattformen.

LÄS ÄVEN: Annika Strandhäll ´drar ned´på Twitter: ”Sämre samtalsklimat”

”Hoppas du kan leva med dig själv”

Men karaktären var av allt att döma inte så stark som Strandhäll trott. Efter det utbasunerade beslutet att dra ner på Twitter-användandet gick det inte ens 24 timmar innan hon var i full gång igen med sina attacker, denna gång mot migrationsminister Maria Malmer Stenegards (M).

Stenergard klargjorde i en tweet att hon och M har ”samma ingångsläge som SD” i fråga om EU:s migrationspakt, det vill säga att inte acceptera en sådan som inte innebär en minskad invandring till Sverige. Strandhäll kontrade med att i stället för att bemöta sakfrågan ifrågasätta om Stenergard verkligen skulle orka leva med sig själv eller underförstått ta livet av sig. 

Strandhäll gick sedan snabbt vidare till att attackera Adam Danieli. politiskt sakkunnig på justitiedepartementet och med förflutet på tankesmedjan Timbro. Danielo hade reagerat på Strandhälls aggressiva fredagstwittrande med rådet ”Snälla, ställ ned glaset”. Det fick S-profilen i att fara ut i hotelser om att kontakta Danielos chef justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att få Danielo sparkad.

LÄS ÄVEN: S-toppen efter mordförsöket på flicka: Sverige är bäst

”Fascister får motorväg” och Sverige i ”rasistisk utförsbacke”

En som reagerade på Strandhälls tweet till Stenergard var M-riksdagsledamoten och tidigare polisen Fredrik Kärrholm som kritiserar den förtäckta självmordsuppmaningen för att vara ”oerhört grov”. Återigen väljer Strandhäll att inte diksutera sakfrågan, det vill säga invandringen till Sverige utan försvarar i stället sin attack mot migrationsministern med att hon ”låter fascister får motorväg in i regeringskansliet”

En annan som reagerade på Strandhälls övertramp mot Stenergard var den flitigt twittrande polisen Peppe Larsson. Han skrev att det inte är värdigt en högt uppsatt politiker som Strandhäll att uttrycka sig på det sättet och påminner om att den höga migrationen till Sverige fått konsekvenser som nu kan ses dagligen. Strandhäll har inte heller nu något att tillföra i sakfrågan utan hävdar i stället att Sverige befinner sig i en ”rasistisk utförsbacke”. 

Strandhäll hann med ytterligare ett hätskt utspel under fredagskvällen, detta riktat mot Liberalerna för att partiet svängt och numera håller med SD om att utrikesfödda bör assimileras, åtminstone så pass att de följer våra svenska lagar. Det är en åsikt som den tidigare S-ministern bemöter genom att kalla vederbörande för ”fascist”:

Sammanfattningsvis verkar det vara oerhört mycket svårar för Annika Strandhäll att bryta ovanan och beroendet och dra ned på sitt återkommande kritiserade twittrande.

LÄS ÄVEN: S-topp med hemlig relation anklagas för jäv – avgår