På torsdagen föll delar av ett rotorblad ned från ett vindkraftverk i Björkvattnets vindkraftspark i Ragunda kommun. Senast i september i fjol skedde samma sak i samma vindkraftspark.

Vindkraftsparken ägs av företaget Treblade som bekräftar händelsen där ett av rotorbladen gått sönder och vissa delar fallit ned medan andra delar sitter kvar.

– Vi vill inte spekulera i vad som kan vara orsaken, men det verkar inte ha varit några extrema vindar så vi undersöker lite olika parametrar just nu, säger Lars Bryngelsson som jobbar för OX2TCM – det företag som förvaltar vindkraftparken åt Treblade – till statstelevisionen.

Barnfamilj i området

Enligt uppgifter ska en barnfamilj ha befunnit sig i området för att plocka hjortron då en regnskur drog in över området och rotorbladet gick sönder.

Man har nu infört ett säkerhetsavstånd på 250 meter runt vindkraftverket och spärrat av vägen dit. En drönarfotograf har fått i uppdrag att ta foton av det trasiga rotorbladet och man ska undersöka data från vindkraftverket såsom vibrationer, temperaturer och hastighet.

LÄS ÄVEN: PREMIÄR: Se vindkraftsgranskningen här – räddning eller fördärv?

– Totalt sett under de 14 år vi jobbat med att förvalta vindkraftparker har vi sett liknande fall en handfull gånger. Så det här är en sällsynt händelse, men det sker, säger Lars Bryngelsson.

I september 2021 gick ett rotorblad sönder på ett vindkraftverk i samma vindkraftspark. En person som befann sig nära platsen hörde då en explosion under natten.

Bara för ett par månader sen, i maj, föll ett 500 kg tungt rotorblad från ett 100 meter högt vindkraftverk söder om Tranås.

LÄS ÄVEN: Rotorblad på halvt ton föll från vindkraftverk

Och bara för några dagar sen rasade ett vindkraftverk ihop i en vindkraftspark i Viksjö utanför Härnösand. Det 220 meter höga vindkraftverket gick av på mitten och föll med ett brak till marken.

LÄS ÄVEN: Vindkraftverk rasade – i ny park utanför Härnösand