Genrebild

Anställda på äldreboende: ”Nya brukare flyttas in i samma rum där andra just har dött av corona”

14.7K Shares

Det pågår en debatt om hur coronasmittan har tagit sig in på äldreboenden i Sverige, medan regeringen fortsätter att hävda att det är högst prioriterat att skydda de äldre.  Genom personalen har Samhällsnytt fått en unik inblick i hur ett äldreboende utanför Stockholm fungerar i coronatider. Enligt uppgifterna flyttas nya äldre in i samma rum där andra just har dött av corona – utan att anhöriga informeras.

Boendet som heter Silverhemmet och ligger i Solbacka i Norrtälje strax norr om Stockholm är ett demensboende med plats för 64 personer. På sin hemsida lovar företaget Vardaga som driver boendet att det känns ”mycket hemtrevligt” och bjuder även in till att njuta av grönskan i Silverhemmets ”härliga trädgård”. Reklambilder visar soliga grönytor och en provisorisk glasskiosk.

Demensboendet Vardaga Solbacka. Faksimil Facebook:

Verkligheten är dock en helt annan just nu enligt uppgifter till Samhällsnytt. Personer som arbetar på boendet har kontaktat oss och berättat att redan vid början av april hade tre personer dött på boendet till följd av en diagnostiserad coronasmitta på en av avdelningarna. Ett flertal brukare har testats positivt för coronaviruset.

Trots den pågående smittspridningen på avdelningen har personal inte tillgång till godkänd skyddsutrustning och använder vanliga munskydd som inte stoppar viruset. Detta har lett till en stor sjukfrånvaro bland personalen. Enligt direktiv från ledningen ska inte skoskydd bytas när personal går från kontaminerade rum till de rum dit smittan inte har tagit sig in än.

Den drabbade avdelningen är satt i intern karantän vilket innebär att brukare sitter i sina rum och inte ska kommunicera med andra avdelningar. Trots detta flyttas dock nya personer in i de rum som blivit vakanta på grund av coronadödsfall. Enligt uppgifter till oss, desinfekterades inte rummen på ett korrekt sätt inför flytten, utan städas bara ”som vanligt” på grund av underbemanning. Anhöriga till de brukare som flyttas in varnas inte om att avdelningen egentligen är i coronakarantän – på grund av sekretess:

”Ingen får ju berätta att det finns Covid-19 på boendet, så därför kan de bara fortsätta fylla på med nya boende när andra avlider (så länge anhöriga inte vet och stoppar det) för kön till boende är ju lång då så många är omvandlade till boende för ”ensamkommande”.”

De nya sjuka testas inte för corona numera utan antas att ha det utifrån symptom. De ges inte någon andningshjälp, inte ens syrgas, enligt uppgifterna till oss. Personalen är helt förkrossad och ”går och gråter över att de inte kan göra något”. De menar att det är en dödsdom för de nya, ännu inte smittade, äldre att ta in dem på samma kontaminerade avdelning:

”Det är bara en tidsfråga innan hela avdelningen har dött.”

I en artikel i lokala Norrtelje tidning från 3 april uttrycker en anhörig oro för sin far som bor på boendet. I en kommentar till tidningen bekräftar verksamhetschefen Maria Ljungberg att smittan finns på boendet och att flera brukare är smittade. Dock väljer den lokala tidningen att inte gräva djupare i frågan.

Verksamhetschefen Maria Ljungberg. Faksimil Facebook:

När Samhällsnytt når verksamhetschefen på måndagseftermiddagen befinner hon sig på en båt och är lugn över situationen.

Flyttar ni in nya brukare i samma rum när föregående dör av corona?

– Vet du… jag tror att jag får hänvisa dig till Vardagas pressavdelning. Ring dit istället, det är bättre!

Det är väldigt enkelt att svara på min fråga – om det inte stämmer säger du bara nej, eller hur?

– Aa… jag förstår…

Därefter lägger hon på luren. Samhällsnytt har ställt fler frågor via sms. Inga fler frågor har dock besvarats.

Personalen är mycket kritisk till situationen:

”Hur kan Sverige bara låta dessa gamla människor som byggt vår välfärd lämnas att dö på det här sättet, inte ens sjukhus eller lite syrgas, bara pumpa dem fulla med morfin och vänta! Hur fan kan man stå i TV och säga att skydda våra äldre och svaga är prioritet när det ser ut så?”

14.7K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.