karl-nehammer-migranter-österrike

Bwag, CC BY-SA 4.0 / European People’s Party, CC BY 2.0

Utrikes

Anstormning av illegala migranter till Österrike

Publicerad 11/25/2022
Annons

Den rekordstora ökningen av illegal invandring till Österrike har spridningseffekter som tros påverka EU-medlemsländerna Bulgariens och Rumäniens hopp om att bli en del av unionens gränsfria Schengenområde.

Under ett besök i grannlandet Kroatien anspelade Österrikes förbundskansler Karl Nehammer på Bulgariens och Rumäniens oförmåga att begränsa illegal invandring och registrera migranter som korsar gränsen som den främsta anledningen till Österrikes beslut.

LÄS ÄVEN: Österrikes förbundskansler: EU:s asylpolitik har misslyckats

Enligt Nehammer har 100 000 illegala invandrare ansökt om asyl i Österrike i år varav 75 000 inte var registrerade i något EU-land. Han sa att Kroatien hade uppfyllt villkoren eftersom myndigheterna där kunde peka ut vilka länder migranterna kom från medan Rumänien och Bulgarien hade problem med gränsskyddet.

– När vi talar om utvidgningen av Schengenområdet och samtidigt kritiserar Europeiska kommissionens planer på att göra det, måste vi ta hänsyn till de problem som Österrike står inför, sa han vid en gemensam presskonferens efter att ha träffat Kroatiens premiärminister Andrej Plenković.

Misslyckad EU-migrationspolitik

Kanslern betonade att Österrike måste ta hänsyn till vägen de flesta migranter tar till hans land och som ett resultat av detta kommer Wien att rösta olika om varje kandidatlands anslutning till Schengen.

Nehammer har varit kritisk mot grannländerna men även EU och sa i november att ”EU:s migrationspolitik har misslyckats”.

Han konstaterar också att ”Schengen är vettigt om EU:s yttre gränser är så väl skyddade att det inte finns några problem inne i zonen”.

Gemensam gränsförsvarsstyrka

Nyligen beslutade Ungern, Österrike och Serbien att inrätta en gemensam gränsförsvarsstyrka för att hantera migrantflödet.

LÄS ÄVEN: Österrike förbjuder slöja i grundskolan: ”Främjar integration”

Den 8 december träffas EU:s inrikesministrar i Bryssel för att besluta om Kroatiens, Rumäniens och Bulgariens Schengenmedlemskap. EU-kommissionen och EU-parlamentet har tidigare ställt sig bakom Kroatiens anslutning.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons