Ansumana Saidykhan. Bild: Faksimil Facebook.

Ansumana våldtog 8-årig flicka grovt – kom blod när hon gick på toaletten

18.2K Shares

En man från Gambia som gift sig med en svensk kvinna våldtog en 8-årig flicka. Våldtäkten skedde i flickans sovrum och uppdagades efter att flickan berättat om händelsen för sin lärare. Straffet blev fängelse, skadestånd och utvisning.

Under natten mellan den 7 och 9 december 2019 i Farsta, Stockholm, blev en 8-årig flicka grovt våldtagen av gambiern Ansumana Saidykhan, född 1983.

Flickan har under barnförhör berättat att Ansumana, som är hennes morbror, kom snygande in i sovrummet. Hon låg på nedersta delen av våningssängen medan hennes syskon låg överst.

Ansumana kom bredvid och tog tag i hennes arm, drog ner henne på hans madrass och drog av hennes nattbyxor och trosor. Hon såg hans penis och att han var naken.

Först slickade Ansumana på hennes rumpa och underliv, innan han placerade sin penis ”där man bajsar” och hade sina armar över hennes axlar. Efter övergreppet la han henne på sängen, drog på sig sina byxor och gick ut från sovrummet för att äta.


Foton från förundersökningsprotokollet

Kom blod

När flickan gick på toaletten kände hon att det gjorde jätteont. Hon såg att det var blod på avföringen och i trosorna.

Enligt flickan har hon blivit utsatt många gånger tidigare. Första gången hände när hon var sex år gammal, tror hon.

Berättade för sin lärare

En kvinna, som varit flickans lärare sedan årskurs två, har vittnat om att det förekom olika värdegrundsarbeten i skolan. De hade pratat om hur vuxna får bete sig mot barn och ”stopp, min kropp”. I samband med det sa flickan under en dag ”vill du veta något äckligt?”.

Inför läraren visade flickan med fingrarna och beskrev hur mannen gjorde när han ”knullade henne”.  Läraren förstod att gärningspersonen var en anhörig person och hörde att flickan nämnde ”det gjorde ont när han tog ut den från rumpan”.

Teckning flickan ritat av hur Ansumana förgriper sig på henne.

Hon hade även blivit dragen i tungan och fått hans könsorgan in i munnen, fortsatte flickan berätta och var upprörd. Mannen sades ha begått liknande saker tidigare mot henne, och att det pågick fortfarande. Läraren gjorde anteckningar under samtalet och kontaktade rektorn direkt efter.

Under samma dag gick flickan, läraren och rektorn tillsammans till Socialtjänsten. Flickan ville inte berätta för socialsekreterarna om de övergrepp hon utsatts för, men lät läraren göra det genom att antingen hålla med, eller säga till om något som läraren sa inte stämde. Hon blev nervös när båda hennes föräldrar kom dit.

Från domen:

Målsägandens föräldrar reagerade chockat på informationen och hade svårt att tro att det var sant. Sekretess C sa att han trodde att målsäganden hittade på eftersom de är muslimer och sådana brott inte förekommer i deras hemland. Föräldrarna reagerade chockat. Sekretess C visade tydligt att han inte ville tro att det hade hänt. Denne var ifrågasättande framför målsäganden. De uppmuntrade föräldrarna att vara stöttande och inte ifrågasättande.

Kräktes på sjukhuset

Efter besöket hos Socialtjänsten tog sig flickan, två socialsekreterare och hennes mamma till sjukhuset. Framför receptionen kräktes flickan. Hon ville inte berätta för barnläkaren om vad hon blivit utsatt för, men gjorde en läkarundersökning.

Av rättsintyget framgår att målsäganden vid undersökningstillfället hade en spricka i ändtarmsöppningen och bakåt, dvs. upp mot ryggen som var cirka 3 cm lång och 0,3 mm bred. Enligt rättsintyget talar sprickan starkt för att den har uppkommit till följd av en kraftig uttänjning av ändtarmsöppningen.

Spermafläckarna matchar

Efter att polisen blivit kontaktad fick mamman instruktioner om att låsa flickans sovrum och se till att det fick stå orört. Mamman fick även instruktioner om att flickans lakan och nattkläder skulle in i påsar.

Den 11 december 2019 kom polisen till familjens lägenhet och genomförde brottsplatsundersökning i flickans sovrum.

Resultatet talar extremt starkt (grad + 4) att sperman i samtliga av besudlingarna kommer från Ansumana. Förekomsten av sperma på trosorna och pyjamasbyxorna ger dock ett mycket starkt stöd till de uppgifter som målsäganden lämnat.

Foton från förundersökningsprotokollet.

Foton från förundersökningsprotokollet.

Utsågs till särskild skyddsperson

I samband med en, numera nerlagd, utredning om våld i flickans hem hade Ansumana blivit utsedd till särskild skyddsperson. Ansumana har haft ansvar för flickan genom att låta henne sova över i hans hem, ta med henne på resor och övernatta hemma i hennes sovrum.

Från domen:

Omständigheter talar entydigt för att Ansumana varit en person som målsäganden har haft anledning att känna tillit och förtroende för. Det står även klart att Ansumana missbrukat de olika förtroenden han erhållit gällande målsäganden. Till det kommer att övergreppet har skett i målsägandens egna sovrum, dvs. en plats där hon har rätt att känna sig trygg.

Ideell förening

Den 14 februari 2019 registrerades ”Bright Foundation” av Ansumana. Det är en ideell förening vars verksamhet går ut på att göra utbildning tillgänglig för alla barn.

Gift med svensk kvinna

Ansumana besökte Sverige år 2014 när han träffade en 50-årig svensk kvinna och inledde en relation med henne. I januari år 2015 bodde han tillsammans med kvinnan när han ansökte om uppehållstillstånd i Sverige. I april samma år besökte Ansumana svenska ambassaden i Rom för att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige på grund av familjeanknytning.

Enligt egen uppgift hade Ansumana år 2011, på grund av politiska skäl, fått uppehållstillstånd i Italien.


Ansumana och den svenska kvinnan. Faksimil Facebook.

Den 1 oktober 2016 gifte sig Ansumana med kvinnan. Den 31 oktober 2016 fick Ansumana tidsbegränsat uppehållstillstånd, på grund av familjeanknytning. Den 1 november 2018 fick han permanent uppehållstillstånd, på grund av anknytning till frun. Enligt Skatteverket skildes paret den 22 juni 2020.

Tolkbehov

Den 13 mars 2020 klockan 11:00 väcktes åtal mot Ansumana. I stämningsansökan står att han var i behov av tolk på engelska.

Tingsrättens dom

Den 9 april 2020 meddelade Södertörns tingsrätt domen.

Ansumana Saidykhan (1983-04-15), medborgare i Gambia, dömdes för grov våldtäkt mot barn. Påföljden blev fem års fängelse och utvisning till 9 april 2035. Han ska även betala 170 000 kr i skadestånd till flickan.

Överklagade till hovrätten

Ansumana yrkade att hovrätten skulle fria honom och avslå flickans skadeståndsyrkande. I andra hand ville han att hovrätten skulle ändra brottsrubriceringen till våldtäkt av normalgraden, ogilla yrkandet om utvisning, eller sänka tiden för återreseförbudet, mildra straffet och minska skadeståndet.

Åklagaren och flickan motsatte att tingsrättsdomen skulle ändras.

Den 12 juni 2020 meddelade Svea hovrätt domen. Tingsrättsdomen fastställdes.

18.2K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.