Söndagens DN vittnar om virusutbrottets allvar. Tidningen innehöll hela nio sidor med dödsannonser. I vanliga fall brukar det vara fyra.

Personalen som tar emot dödsannonser på DN bekräftar att det är ovanligt många i dagens tidning och säger vidare att väldigt många samtal kommer från begravningsbyråerna till följd av coronaepidemin.

När 1266 personer dött till följd av covid-19 i Italien uppmärksammade Aftonbladet att läsarna av den italienska lokaltidningen L’Eco di Bergamo möttes av tio sidor fyllda med dödsannonser. I normala fall brukar det räcka med en och en halv sida, uppger tidningen.

Enligt lördagens siffror från Folkhälsomyndigheten har nu fler än 1500 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. vilket avspeglas i dödsannonserna i svensk media.

I en kommentar till den stora mängden dödsannonser, skriver Tobias Hübinette, forskare vid stiftelsen Mångkulturellt centrum och tidigare aktiv i de två extremistiska organisationerna Antifascistisk aktion (AFA) och Expo, på sin blogg att:

Samtidigt lyser utomeuropeerna som alltid med sin frånvaro att döma av både namnen, ”runorna” och angivandet av de anhörigas namn trots att Stor-Stockholms invånare med utomeuropeisk bakgrund är galet/kraftigt överrepresenterade bland dem som just har dött av viruset.

authorimage