Färska rapporter visar att antalet illegala migranter som tar sig in i Europa via Turkiet åter ökar kraftigt. Detta efter signaler från den turkiska regimen om att bryta det avtal om gränsbevakning som ingåtts med EU.

I början av augusti uppmärksammade Samhällsnytt att Turkiet hotade att öppna fördämningarna till Europa om inte turkiska medborgare ges visumfritt tillträde till EU. Det var i mars 2016 som ett avtal ingicks mellan EU och Turkiet där Turkiet lovade att bromsa migranterna till Europa mot en ersättning på motsvarande 30 miljarder kronor (varav 600 miljoner kronor från svenska skattebetalare).

EU menar att Turkiet inte uppfyllt de krav som ställts upp för den visumfrihet för landets 80 miljoner invånare som ingick som en del i överenskommelsen. Den turkiska regeringen har en annan uppfattning och kräver att visumfrihet införs, annars avser man att öppna gränsen för migranter mot EU igen.

LÄS ÄVEN: Turkiet hotar med att släppa loss en ny migrationskris

Nu kommer nya siffror från UNHCR som visar att Grekland pendlar mellan ett mottagande av dubbelt och tredubbelt så många illegala migranter som kommer båtvägen från Turkiet jämfört med samma period förra året.

Medan mediaetablissemanget i Sverige är tyst om utvecklingen rapporterar den brittiska tidningen The Sun att Grekland närmar sig bristningsgränsen för vad landet klarar av att hantera.

LÄS ÄVEN: Över 20 000 migranter på väg in i Europa: ”vill till Skandinavien”

Enligt tidningen hanterar Grekland i dagsläget omkring 90 000 illegala migranter i 50 olika migrantläger och att siffran snart kommer att passera 100 000 med rådande utveckling.

Enbart den första veckan i augusti registrerade Grekland 1 570 migranter båtvägen från Turkiet – vilket kan jämföras med samma period förra året när 470 migranter registrerades. Hur många som utöver dessa antal tar sig iland oupptäckta är oklart.

Strid ström av migrantbåtar
Videoklippet nedan visar hur turkisk kustbevakning i strid med EU-avtalet låter minst tre båtar lämna landet för att ta sig mot de grekiska öarna.

LÄS ÄVEN: Migrantströmmarna via Balkan ökar

https://twitter.com/BasedPoland/status/1167359442289090560

Enligt uppgifter i sociala medier är de flesta av migranterna från Afghanistan. Det är en uppgift som styrks av de olika rapporter från UNHCR där det framgår att merparten av de migranter som vistas i de olika lägren på öarna i Egeiska havet är från Afghanistan.

Migranter godkänner inte maten
Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat ett videoklipp från migrantlägret Moria på ön Lesbos som visar hur migranter inte vill acceptera den mat som de serveras i lägret.

LÄS ÄVEN: Hundratal migranter startade upplopp i läger

https://www.facebook.com/samnytt/videos/1037069449830448/

LÄS ÄVEN: Syrisk man våldtog treårig pojke i flyktingläger – UNHCR: ”vissa delar är no-go-zoner”