konkurs-737763
Inrikes

Antalet konkurser fortsätter att öka

Publicerad 3/3/2019
Annons

Trenden med alltfler företagskonkurser från 2018 håller i sig. Det visar de siffror för de första månaderna av 2019 som nu redovisas i flera medier.

Februari är nionde månaden i följd som antalet konkurser ökar. Det är också betydligt fler anställda som drabbas jämfört med förra året genom att några av konkurserna gällt förhållandevis stora företag.

LÄS ÄVEN: 522 företag i konkurs under november: ”har ökat varje månad i hela landet”

Den största företag som gick i konkurs under februari är FMT Aircraft Gate Support System AB som varit verksamt i Trelleborg och grundades redan 1963. Företaget har varit världsledande tillverkare och utvecklare av passagerarbryggor till flygplatser och landgångar till hamnar.

Trenden är inte unik för Sverige, även i Norge och Danmark ökar konkurserna. Orsakerna är flera men kreditupplysningsföretaget UC varnade förra året för att ett ökat antal kriminella ger sig in i företagsverksamhet, utan avsikt att bedriva seriös verksamhet och i stället använda företaget som plattform för olika typer av ekonomisk brottslighet, bland annat att lura staten på moms- och lönegarantipengar.

LÄS ÄVEN: Under 2018 ökade antalet konkurser: ”Kraftig indikation på att det fuskas mer”

Andra orsaker till den uppåtgående konkurstrenden som nämnts är ökad global konkurrens, ogynnsamt företagsklimat, osund konkurrens från låglöneländer inom EU och företag som systematiskt använder sig av statligt subventionerad arbetskraft samt affärsidéer som inte gått att få lönsamma.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons