Bara under de senaste 16 åren har den kristna minoriteten i Irak minskat från 1,5 miljoner till 300 000. Kristna är idag världens mest förföljda religiösa grupp och för varje år förvärras läget.

Det är sedan Irakkriget 2003 våldet mot kristna från grupper som al-Qaida och Islamiska staten eskalerat dramatiskt. Kristnas nästan 2 000 år gamla närvaro i Irak håller på att utraderas i snabb takt.

Många kristna har inte vågat återvända sedan IS besegrats då rädslan är stor för att terrorgruppen ska återuppstå. De som inte hann fly då IS tog över torterades och tvingades under dödshot att konvertera till islam.

– Vi har länge hoppats på ett demokratiskt Irak, säger den katolske prästen Behnam Benoka, ett Irak utan förföljelser. Först förtrycktes vi av Saddam, sedan av al-Qaida, sedan av Islamiska staten och nu av shiamuslimerna.

Enligt Benoka trakasserar och skrämmer den regeringsstödda shiamilisen kristna och man gör om allmänna inrättningar som bibliotek till moskéer.

Kriget mot kristna
När missionsorganisationen Open Doors i januari presenterade sin årliga kartläggning över förföljelsen av kristna i världen kunde man konstatera att minst 245 miljoner kristna förföljs i de 50 länder som det är svårast att vara kristen i.

Värst är läget i Nordkorea och Afghanistan. Listan domineras av länder i Mellanöstern och Afrika.

– Om man liknar förföljelsen med en sjö så har den blivit bredare och djupare, och det har dessutom blåst upp till storm. Bredden är att fler länder drabbas, djupet är att kristna förföljs alltmer intensivt. Och stormen på sjön är att våldet mot kristna ökar, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige.