bolsonaro

Jair Bolsonaro har varit president i Brasilien sedan 1 januari 2019.

Inrikes

Antalet mord i Brasilien det lägsta på över ett decennium – stärker konservativa presidentens ställning

Publicerad 2/20/2020
Annons

Antalet mord i Brasilien sjönk med 19% under 2019 – den lägsta siffran på över ett decennium. Detta stärker president Jair Bolsonaros trovärdighet i sin hårda hållning mot brottslighet.

I Brasilien registrerades 41 635 mord under förra året. Det är 9 923 stycken färre jämfört med de 51 558 mord som registrerades 2018, enligt en rapport publicerad på G1.

Rapporten visar att faktorer som bättre samordning mellan polisstyrkor och organiserade brottsorganisationer låg bakom det minskade antalet. Det var det lägsta antalet mord som registrerats sedan dataserien startade 2007.

Bolsonaro firar rapporten

Nyheten firades av Jair Bolsonaro, den före detta armékapten som valdes till landets president för drygt ett år sedan, delvis på grund av hans ”ingen nonsens”-retorik mot brottslighet och korruption.

När han fick landets absoluta toppjobb valdes samtidigt flera statliga guvernörer som också har allmän säkerhet som högsta prioritet.

På Twitter tackade Bolsonaro nationens säkerhetsstyrkor och sade att Brasilien är på rätt väg.

Samtidigt sade justitieminister Sergio Moro att han kommer att fortsätta arbeta med delstater (estados) och kommuner för att minska antalet mord ytterligare.

Justitieministeriet konstaterade också att det minskade mordantalet beror på ökat antal narkotikabeslag och större ansträngningar för att överföra kriminella ledare till fängelser med maximal säkerhet.

Ska starta eget parti

Den 12 november 2019 meddelade Jair Bolsonaro sin avgång från det parti han företräder. Det rapporterade Reuters. Till en början var partiet socialliberalt – men Bolsonaro omvandlade det till ett mer marknadsliberalt, nationalistiskt, anti-kommunistiskt och socialkonservativt parti.

Partinamnet – Partido Social Liberal –  behölls trots de ideologiska förändringarna. Ett namnbyte på partiet har diskuterats och namnförslag som tagits upp är ”Republicanos” och ”Mobilizia”.

Nu har presidenten planer på att i mars 2020 starta ett nytt parti med samma ideologiska inriktning som den han förespråkat fram till nu.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1170”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons