En uttalad anti-Trump aktivist, som skryter om att tillhöra Hillary Clintons team, är den så kallade ”oberoende expert” som certifierar Facebooks faktagranskare.

Big Tech arbetar kollektivt med att tysta journalistik som är kritisk till Joe Biden, uppger The Post Millenial. Australiensiska Sky News har avslöjat att Facebooks åsiktspolis, som enligt plattformen själv är oberoende och opartisk, styrs av en uttalad anti-Trump aktivist.

Facebooks faktagranskare har stor makt i dagens mediaflöde. De kan både censurera nyheter och begränsa nyhetsorganisationers finansiella möjligheter. Facebook beskriver sina faktagranskare som opartiska men vid en granskning utförd av Sky News framkommer starka bevis för motsatsen. Granskningen visar istället stor politisk partiskhet och en oroande brist på ansvarstagande högt upp i certifieringsprocessen.

LÄS ÄVEN: Twitter censurerar länkar som påtalar valfusk

Faktagranskaren erkänner sig partisk

Margot Susca, professor vid American University School of Communication, är en av de som certifierar faktagranskare för International Fact-Checking Network (IFCN). Susca har hittills delat ut 19 faktagranskningslicenser till bland andra Associated Press, Check Your Fact, Decrypteurs, Lead Stories, Media Wise och The Dispatch.

Något förvånande har Susca även vid ett flertal tillfällen medverkat på propagandanätverket Russia Today, där hon kritiserat USA:s president Donald Trump, skriver Sky News. Till Russia Today har hon dessutom erkänt att hon själv inte är objektiv gällande Trump.

”Det är svårt för mig att vara en objektiv observatör av denna presidentadministration, när de i åratal kontinuerligt har försökt att ogiltigförklara och marginalisera nyhetsreportrar, som utfört sina konstitutionellt skyddade jobb”, sa Susca skriver Sky News.

LÄS ÄVEN: Zuckerberg ’ovetande’ om att FB-medarbetare med ansvar för valet arbetat för Biden

Poserar med Hillary Clinton

Susca twittrade, dagen efter USA:s presidentval, att det är en pliktförsummelse att livesända Trumps tal. Hon har även retweetat meddelanden som pekar ut Donald Trump och hans väljare som rasister. Förra året poserade Susca glatt med Hillary Clinton och skrev bland annat att hon varit på Clintons sida sedan 2008.

Trots hennes uppenbara politiska aktivism är alltså Margot Susca en av nyckelpersonerna vid IFCN. Hon har makt att dela ut faktagranskningslicenser och även påverka faktagranskningsbeslut.

LÄS ÄVEN: Konservativ opinionsbildare stämmer Facebook: ”Dags att faktagranska faktagranskarna”

Känner sig hotad när hon själv granskas

När Sky News ställer frågor till Susca, gällande huruvida hennes medverkan i Russia Today kan uppfattas som annat än opartisk, uppger Susca att hon uppfattar frågorna som ”hotfulla”.

”Jag har arbetat inom journalistik och media i årtionden, så din anklagelse att jag inte tar det på allvar är allvarlig och du borde skämmas”, skriver hon till Sky News reporter. Vidare uppger hon att hennes twittrande inte är partiskt utan istället en ”uppmaning till nyhetsorganisationer att göra faktabaserad journalistik för att hjälpa medborgare att styra sig själva i demokratin”.

LÄS ÄVEN: SVT hjälper Näthatsgranskaren tysta invandringskritiker på Facebook

Uppfyller själv inte kraven

Sky News påpekar att Susca själv inte uppfyller IFCN:s principer för faktagranskare. De kräver nämligen att en faktagranskare ska vara objektiv och inte offentliggöra egna politiska åsikter. I IFCN:s regler står att: ”En faktagranskare får inte vara ansluten till, uttala eller visa stöd för något parti, någon politiker eller politisk kandidat och får heller inte förespråka eller avråda politiska ståndpunkter i några frågor, annat än öppenhet och noggrannhet i offentlig debatt”.

För fyra år sedan lyckades IFCN dupera Mark Zuckerberg till samarbete genom att publicera ett öppet brev. Där påstod IFCN att 2016 års presidentval, alltså det som Hillary Clinton förlorade till Donald Trump, hade påverkats av felaktig information på Facebook. Därför krävdes nu oberoende faktagranskare. Dessa ”oberoende faktagranskare” certifieras idag av IFCN.

Se inslaget från Sky News nedan: