råttor

Pixabay

Inrikes

Anticimex fångar fler råttor än någonsin

Publicerad 4/28/2023
Annons

Under fjolåret fångade Anticimex 982 710 råttor – 30 procent fler än under 2021. Det visar ny data från Anticimex digitala råttenheter som är utplacerade i hela landet.

Genom att digitalt övervaka platser där råttor orsakar problem kan Anticimex kartlägga och bekämpa råttorna mer träffsäkert. De digitala enheterna skickar larm till Anticimex både när en råtta har fångats eller när den rört sig i den övervakade miljön.

Av den knappa miljonen råttor som togs under 2022 fånges de ovan jord i 51 procent av fallen medan 49 procent fångades i avloppssystemen.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket tvingas utrymma ytterligare förvar efter utbrott av vägglöss

Utöver larmen om fångster fick Anticimex även 682 530 larm om rörelser av råttor från de digitala enheterna under fjolåret.

– Det finns mycket råttor i Sverige och vi behöver arbeta för att hålla dem borta från miljöer där de orsakar problem för människor, säger Håkan Kjellberg, global skadedjursexpert på Anticimex.

– Ökningen av fångster beror delvis på att vi har placerat ut fler digitala fällor, men vi kan inte utesluta att råttproblemen har ökat i Sverige.

Sprider smitta

Råttor sprider smitta via sin urin och avföring och kan orsaka stor skada i byggnader. I Sverige är brunråttan den enda råttarten. Den väljer miljöer där det finns gott om föda och gömställen, vilket ofta nära människor.

De trivs främst i fuktiga miljöer som källare och avlopp men lockas fram när det finns mat och sopor tillgängligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons