handgranat 93773
Utrikes

Användningen av handgranater i Nederländerna har ökat dramatiskt

Publicerad 8/29/2019
Annons

Enligt en ny rapport forskare på universitet i Leiden tagit fram har antalet incidenter och brott där handgranater är inblandade under de senaste 18 månaderna varit fler än under det senaste decenniet kombinerat. Nästan en tredjedel av dessa incidenter skedde i huvudstaden Amsterdam. Man befarar att utvecklingen kan närma sig den i Sverige.

Under de senaste elva åren skedde 117 incidenter i Nederländerna där handgranater användes. Mer än hälften av dessa skedde under 2018 och de första månaderna i år. I 21 fall blev en person hotad eller attackerad med en granat. Enligt forskaren och kriminologen Marieke Liem har det mest handlat om tur att bara nio personer har skadats av handgranaterna hittills. En misstänkt greps i bara 20 procent av fallen.

Liem drar paralleller till Sverige där användningen av handgranater ökat än värre med flera dödsfall. Om trenden i Nederländerna fortsätter kommer man att gå samma destruktiva utveckling till mötes som i Sverige.

LÄS ÄVEN: ”Sverige är Balkans största vapenmarknad”

Två tredjedelar av granaterna har använts i attacker mot företag/affärsverksamheter varav flera gått i konkurs efter att kommunen stängt ned dem efter hoten. Man misstänker att många av handgranaterna används för att utpressa eller skrämma personer, men fakta kring orsakerna och motiven är sparsamma.

Enligt Amsterdams före detta polischef Pieter Jaap Aalbersberg kan handgranater köpas billigt och enkelt på den svarta marknaden.

Sverige står ut
I december 2018 visade en studie att användningen av handgranater i Sverige ökat kraftigt under de senaste åren.

– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, sa kriminalkommissarie Gunnar Appelgren som är expert på gängkriminalitet.

Från 2011 och fram till början av december 2018 skedde 116 handgranatexplosioner i Sverige, något som förvånade forskare och poliser från andra europeiska länder.

– Varför det ökar så pass kraftigt och varför Sverige sticker ut är frågor som vi inte kan svara på, sa kriminologen Amir Rostami.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons