Anahit Arakelyan – som vittnat om hur hon av sina föräldrar utsattes för övergrepp för att simulera ett tillstånd av ”apatiskt flyktingbarn” – har blockats i sociala medier av journalisten Gellert Tamas. Detta efter att hon riktat kritik mot honom för att genom sina skriverier vara delaktig i att hon och många andra barn kunde fortsätta utnyttjas och misshandlas som verktyg i asylprocessen. Tamas har ocksså raderat Anahits kommentarer till honom och vägrar ha någon dialog med henne.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat har Tamas, författare till boken ”De apatiska”, hamnat i blåsväder sedan tidskriften Filter presenterat vittnesmål från flera nu vuxna personer som bekräftar vad många larmat om i många år – att fenomenet med så kallade apatiska flyktingbarn är tillstånd som påförs barnen av föräldrarna genom hot, tvång och neddrogning.

Tamas får nu kritik också för att inte vilja tala med de personer som vederlagt påståendena i hans bok – i stället blockerar han dem på Facebook och raderar deras kommentarer.

Journalisten Ola Sandstig, som gjort de för Gellert Tamas besvärande avslöjandena, publicerar på sin Facebook-sida ett inlägg där han berättar att Anahit Arakelyan – ett av de offer som vittnat om sina föräldrars försök att få uppehållstillstånd i Sverige genom att begå övergrepp mot sina barn – fått sina kommentarer på Gellert Tamas FB-sida raderade och sedan blivit blockerad så att hon inte längre kan vare sig läsa eller kommentera där.

Sandstigs FB-inlägg innehåller även ett videoklipp där Anahit själv berättar om det inträffade. Hon ställer sig frågande till Tamas som hon menar fega agerande och uttrycker att han i stället borde agera vuxet och prata med henne och även be om ursäkt för den roll han spelat i att dessa övergrepp på barn kunde fortgå.

LÄS MER: ”Apatiska flyktingbarn” i attack mot Gellert Tamas: ”Håll käften och läs artikeln”

”Du är en skam för det svenska folket” säger hon med upprördhet och besvikelse i rösten och menar att han genom det sätt han nu agerar på har förverkat möjligheten till en andra chans, en princip som Anahit säger sig tro på för alla människor.

Anahit medverkade nyligen i programmet Malou efter tio i TV4 där hon berättar om de övergrepp hon utsattes för av sin pappa för att familjen skulle få uppehållstillstånd i Sverige.

LÄS MER: Läkare: ”Gellert Tamas och media ansvariga för tortyren av ’apatiska flyktingbarn’”

I programmet medverkade också barnpsykiatrikern Sven Román som vittnade om hur Tamas och andra aktivister kidnappade frågan om apatiska flyktingbarn och motarbetade och misstänkliggjorde den arbetsgrupp som Barnläkarföreningen bildats för att studera fenomenet. Övergreppen kunde därför fortsätta.

– Frågan kidnappades. Svenska barnläkarföreningen hade en arbetsgrupp för flyktingbarn, den startade 2002. Personerna i den gruppen motarbetade fullständigt att det skulle kunna vara tal om något annat än sjukdom. Dom blev en oerhört stark lobbygrupp.

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.