socialstyrelsen-apkoppor-mpox

Faksimil Youtube / CDC/ Brian W.J. Mahy, BSc, MA, PhD, ScD, DSc

Inrikes

Apkoppor byter namn även i Sverige: ”Rasistiskt”

Publicerad 12/21/2022
Annons

Tidigare i år beslutade Världshälsoorganisationen, WHO, att byta namn på apkoppor – monkeypox – då det påstods ha bidragit till stigmatisering och rasism. Nu följer Sverige efter och ändrar även det svenska namnet.

Det var i november som WHO ändrade ”monkeypox” till ”mpox”. Bytet beskrevs då som ett svar på det växande trycket från topptjänstemän inom president Joe Bidens administration som privat uppmanat WHO:s ledare att ändra namnet.

LÄS ÄVEN: WHO döper om apkoppor – får ett mindre rasistiskt namn

Administrationen ska ha oroat sig för att virusets namn fördjupat stigmatiseringen, särskilt bland homosexuella män och svarta, medan andra hävdade att namnet spelar in i rasistiska stereotyper om Afrika. Det ska också ha använts i ”ett rasistiskt språkbruk”.

I Sverige välkomnades namnändringen.

– Vi tycker också att det är jättebra att se över namnet. Det är viktigt att diagnoserna är förståeliga, men de ska absolut inte väcka anstöt, sa Magdalena Fresk vid enheten för klassifikationer och terminologi på Socialstyrelsen i november.

Socialstyrelsen döper om

På onsdagen meddelar Socialstyrelsen att man efter en utredning döper om sjukdomen även på svenska och att det får samma namn här: mpox.

LÄS ÄVEN: Apkoppor sprider sig bland homosexuella i Sverige

– Det framkom ganska snart att mpox redan har börjat användas på de fåtal kliniker som behandlar patienter med den här sjukdomen. Sedan är det en ovanlig sjukdom i Sverige, men den har en internationell spridning och då är det en fördel att använda samma namn, säger Magdalena Fresk till TT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons