Tysklands inrikesminister Nancy Faeser / Genrebild Telegram. Faksimil Twitter

Utrikes

Appen Telegram censureras på regeringsorder

Publicerad 2/13/2022
Annons

Efter massiva påtryckningar från den tyska regeringen vidtar ägarna till appen Telegram för första gången åtgärder mot så kallad hatretorik på nätet. Hittills har 64 kanaler blockerats men regeringen vill se ytterligare åtgärder.

Enligt uppgifter från Süddeutsche Zeitung har Telegram de senaste dagarna blockerat sammanlagt 64 kanaler i Tyskland. Samnytt har tidigare rapporterat om hur tyska myndigheter har försökt få bort Telegram från Googles och Apples appsajter sedan företaget vägrat assistera den tyska staten med att spåra så kallat ”extremistiskt” innehåll.

Beslutet kommer efter ett möte mellan Telegram och den tyska regeringen i torsdags och verkställdes under fredagen. Inrikesminister Nancy Faeser har klargjort att hon vill vidta ytterligare inskränkande åtgärder mot yttrandefriheten.

– På Telegram upplever vi ständigt nya vågor av hat och hot mot människor och mot vår demokrati. Vi agerar snabbt och konsekvent mot detta, säger Faeser.

LÄS ÄVEN: Experten om regeringens nya censurlag: ”De borde lägga ned”

Hotade med massiva böter

Det tyska inrikesdepartementet har länge krävt att det man kallar hot och hatretorik ska förbjudas och tas bort från Telegram. Hittills har företaget dock vägrat att samarbeta. Appens grundare, Pavel Durov, har haft som målsättning att Telegram ska fungera som ett libertarianskt alternativ till andra chattappar och sociala medier, som med tiden har infört allt hårdare restriktioner mot vad som tillåts diskuteras.

Tyskland har på senare år infört några av världens strängaste regler för sociala medier med fokus på att inskränka yttrande- och åsiktsfriheten, vilka kräver omedelbara åtgärder mot ”oönskat” innehåll. Telegram har hotats med böter på upp till 55 miljoner euro om de inte anpassar sig till de tyska regelverken.

Företaget har bland annat anklagats för att underblåsa en allt mer virulent subkultur av covid-vaccinskeptiker som utbyter nyheter om förmodade faror och arrangerar demonstrationer, uppger Reuters. Det är en diskussion som Telegrams kritiker vill stoppa.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons