offentlig toalett wc

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Appföretag blir Sveriges första menscertifierade arbetsplats

Publicerad 4/1/2019
Annons

Numera vågar 26-åriga Josefin vara öppen med varför hon behöver stanna hemma en gång i månaden, något som menscertifiering av hennes arbetsplats möjliggjort. ”Förut tyckte jag att det var jobbigt att prata om, men nu tycker jag att det är det minst jobbiga som finns”, berättar hon.

Vändningen kom när Josefin talade med en vän som grundat organisationen Mensen, som menscertifierar arbetsplatser. Då hon tog upp frågan med sin chef på appföretaget Forza Football sa han ja direkt och till hösten väntas certifieringen vara klar.

LÄS MER: Halv miljon i statsbidrag till ’Menscertifiering av arbetsplatser’

– Vi lyfte projektet internt för ett halvår sen. Bara det har gjort att många har ändrat beteende, folk har vågat vara mer öppna och de som inte menstruerar har fått ökad förståelse redan.

Rent konkret innebär en menscertifierad arbetsplats att ”utbilda chefer och personal i vad som kan hända och hur man kan göra det bättre för de som lider” och ”att bryta tabut kring mens” samt ”bidra med kunskap, utbilda och normalisera”. Praktiskt innebär det tillgång till mensskydd på arbetsplatsen och god tillgång till toaletter.

– Jag bara vill att folk ska förstå, att vi ska normalisera att använda ordet. Jag är förkyld och jag har pms ska båda vara lika godtagbara skäl för att inte kunna jobba, säger hon.

Kommer menscertifierade arbetsplatser att hjälpa bryta tabut kring mens?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons