Apple anklagades för att medvetet göra deras kunders telefoner långsamma. Efter att ha stämts i amerikans domstol väljer nu bolaget att förlikas och betala motsvarande 4,7 miljarder kronor.

Det började med att röster höjdes om att Apple avsiktligt sänker prestandan på äldre Iphone-enheter i syfte att sälja fler nya mobiler. Enligt SVT erkände Apple men inte för att säja mer utan för att de ville skydda batteriet i de åldrande mobilenheterna från att slitas ut alldeles för snabbt.

Men det togs till domstol i USA och nu väljer Apple att förlikas för att undvika rättegångskostnader och processer, rapporterar Reuters.

Det tvingas böta 25 dollar per telefon, vilket kan justeras upp eller ner beroende på hur många telefoner det rör sig om, dock minst 310 miljoner dollar. Summan kan landa på över 500 miljoner vilket är motsvarande 4,7 miljarder kronor.

Förlikningen klar för en vecka sedan

Överenskommelsen täcker iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus or SE som körde iOS 10.2.1 eller senare operativsystem men även iPhone 7 och 7 Plus med iOS 11.2 eller senare.

Kunderna menade att deras telefoner fick sämre prestanda efter att de uppdaterade programvaran vilket missledde dem att tro att deras telefoner var nära slutet på deras livstid, vilket ledde till nya telefoner eller batterier.

Advkaterna till de som stämde Apple kallade förlikningen för ”rättvis, tillräcklig och rimlig”. Själv tar de 30 procent av 310 miljoner dollar i arvode, vilket blir omkring en miljard svenska kronor.

Efter att folk blivit upprörda över långsamma telefoner bad Apple om ursäkt och sänkte priset på batterier til 29 dollar, från tidigare 79.