Det var i mitten av juni som fartyget Aquarius med över 600 migranter med pompa och ståt anlände till Valencias hamn i Spanien – efter att ha blivit nekat av Italien och Malta. Väl på plats väntade en välkomstkommitté bestående av främst kvinnor med hemmagjorda välkomstskyltar. Migranterna blev omhändertagna och inkvarterades i bland annat studentlägenheter runt spanska kusten. Problemen lät dock inte vänta på sig.

Den senaste i raden av incidenter med inblandning av Aquarius-migranter skedde förra måndagen på ett boende för ensamkommande i staden Villena.  Enligt den lokala tidningen Informacion anföll tre underåriga migranter väktare vid boendet med en nagelklippare och en gaffel. Angreppet skedde efter en diskussion med väktarna som försökte att medla i ett bråk som migranterna tidigare varit inblandade i.

Till följd av överfallet blev väktarna lindrigt skadade, medan två av gärningsmännen greps av polisen.

På ett närliggande boende i Alicante anmäldes flera slagsmål efter att migranterna från Aquarius inkvarterats där. Vid ett större bråk i juli fick flera polisstyrkor tillkallas för att lugna ner situationen. Vid ett annat tillfälle i juni rymde tjugo ensamkommande migranter från ett vandrarhem, också i Alicante där de placerats. Efter en stor insats av polisen och andra myndigheter fångades de igen och transporterades tillbaka.