Flera tyska partier, inklusive förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU, har uttryckt sitt stöd för att tillåta offentliga sändningar av den muslimska uppmaningen till bön på arabiska under ramadan, över hela Tyskland. Detta utan att tillfråga befolkningen i stort.

CDU, Socialdemokraterna (SPD) och Allians 90/De gröna har alla välkomnat förslaget att ge särskilda rättigheter till moskéer över hela landet för att sända en arabisk kallelse till bön under Ramadan. Vissa politiker menar att det är nödvändigt för att visa ”solidaritet” med muslimer under coronakrisen.

”Vi befinner oss i en exceptionell situation där möjligheterna att utöva sin konstitutionellt skyddade religion har blivit enormt begränsad” sa CDU:s religionspolitiske talesman Christoph de Vries till Die Welt.

LÄS ÄVEN: BBC börjar sända muslimsk bön för britterna: ”Allahu akbar”

Ett tecken på solidaritet och tröst

Christoph de Vries tillade att han ”därför anser ett tillfälligt tillstånd att låta kallelsen till bön ljuda, som ett symboliskt tecken på solidaritet och gemensam grund, vara motiverat”.

Lars Castellucci från SPD säger att det är upp till de lokala myndigheterna att besluta om att tillåta sändning av bönsamlingen eller inte, men lägger till att ”Det skulle vara bra för dem (muslimerna) att få ett tillstånd i denna exceptionella situation, under ramadan, som ett tecken på solidaritet och tröst för de troende”.

Alternativ för Tyskland (AfD) avvisar å sin sida idén bestämt. Partiets religionspolitiske talesman, Volker Münz, säger att partiet inte stöder åtgärden och avvisar alla jämförelser som gjorts mellan den muslimska uppmaningen till bön och ringning av kyrkklockor. Han menar även att frasen ”Allahu akbar”, som ofta hörts skrikas av muslimska terrorister, är ett stridsrop.

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

Ändrar lagar för att sända den muslimska bönen

Tyskland är inte det enda västerländska land som väljer att tillåta den högljudda muslimska kallelsen till bön. I staden Mississauga i Kanada, som ligger strax utanför Toronto, har borgmästare Bonnie Crombie ändrat lokala lagar för att tillåta muslimsk bön att sändas under hela det månadslånga ramadanfirandet, rapporterar Toronto Sun.

”Beslutet att stödja den symboliskt viktiga sändningen av kallelse till bön under ramadan i år kommer att inspirera, välkomna och ge tröst till vår stads muslimer under denna utmanande tid”, sade borgmästaren i ett uttalande.

Att offentligt sända den muslimska kallelsen till bön har debatterats i flera västerländska länder de senaste åren, även i Sverige. I bland annat Växjö hörs kallelsen på arabiska varje fredag sedan 2018.

authorimage