Kvinnan hade varit ute och festat och beställde taxi. Under resan blev hon våldtagen av föraren från Syrien som precis hade börjat arbeta med att köra taxi. Kvinnan drabbades av psykiska problem efter våldtäkten. Straffet blev två års fängelse och skadestånd.

Den 9 november 2019 hade kvinnan besökt olika mässor innan hon gick ut för att festa på Stureplan i centrala Stockholm. Vid halv fem på morgonen beställde hon taxi.

Föraren körde dock inte kvinnan till den adress hon uppgett utan stannade på en parkeringsplats. Skälet som uppgavs för stoppet var att föraren ville röka en cigarett.

I stället utsatte föraren kvinnan för våld. Hon tvingades byta plats från passagerarsätet fram till baksätet.

Penetrerade henne med fingrarna

Hon minns att hon först hamnade på mage i sätet, innan hon med våld vändes av föraren och hamnade på rygg. Han lade sig därefter över kvinnan, knäppte upp hennes byxor, drog ner hennes trosor och började kyssa hennes mun.

Kvinnan kände hur föraren tryckte in sina fingrar i hennes underliv. Det fick henne att börja gråta och få panik.

Kom till kvinnans undsättning

Då öppnades plötsligt bildörren. En killkompis till kvinnan som hon talat med i telefon under färden hade fattat misstankar om att allt inte stod rätt till.

Kvinnan och kompisen har aktiverat platsdelning med varandra via Messenger. På så sätt kunde kompisen se att bilen stannat på en parkeringsplats i stället för på den adress där kvinnan bor.

Det uppfattade kompisen som konstigt och beslöt sig för att springa dit och kontrollera saken. På platsen såg han en vit bil med alla dörrar stängda och lyste med mobilen in i fordonet för att se vad som försiggick.

När han öppnade dörren klev en man ut som rättade till sina byxor. Kompisen såg kvinnan i baksätet, på rygg med byxorna och trosorna nere och tröja och bh uppdragna.

Hon hade händerna över ansiktet och var knäpptyst. Kompisen såg också att det rann tårar utmed kvinnans kinder.

Han blev arg och skrek på mannen. Sedan hjälpte han kvinnan från platsen. Hon var i chock, grät och skakade samt hade svårt att prata.

Taxibilen lämnade platsen. Killkompisen larmade polisen och lämnade signalement på fordonet.

Greps av polisen

En polispatrull kunde snabbt hitta och stoppa bilen. En av polismannen frågade föraren om han haft någon kund, något han först påstod sig inte kunna svara på. Efter en stund sade han sig kunna erinra sig att han haft en kund, men inte om det var en man eller kvinna han kört.

Samtidigt som den ene polismannen samtalade med föraren lyssnade hans kollega via radion när kvinnan förhördes. Informationen de fick var att det skett en fullbordad våldtäkt, vilket gjorde att man beslöt gripa föraren.

Fahed efter att han gripits. Bild: Polisen.

En annan polisman har vittnat om att kvinnan hade en panikattack och grät när han kom till platsen. I ambulansbilen gjordes det första målsägandeförhöret. Kvinnan kunde trots sitt tillstånd utförligt redogöra för händelsen i taxibilen. Hon skjutsades till Södersjukhuset där hon fick vård och möjlighet att samtala om det som hänt.

Våldtäkten har påverkat kvinnan så mycket att hon inte längre vill åka kommunalt och vistas bland folk på stan. Hennes mamma har sovit utanför hennes rum i flera dagar och stannat hemma från jobbet för att stötta henne.

Nekade till brott

Föraren förnekade i förhör brott och hävdade att det i stället var kvinnan som försökt tvinga till sig sex av honom. Utdrag av förhör från domen:

Fahed har berättat i huvudsak följande. Han arbetade sin andra dag som taxichaufför. Hon låg i baksätet och började knäppa upp byxorna. Han blev jätteförvånad och gick ur bilen till henne i baksätet. Han sa åt henne att klä på sig och lämna bilen.

Då drog hon ned sina byxor till knäna. Han tog en hand under hennes huvud och lyfte upp henne för att få henne att vakna till. Han hade en känsla av att hon skulle kyssa honom då hon log.

Dömdes av tingsrätten

Den 13 februari 2020 meddelade Solna tingsrätt dom i målet. Fahed Albukaai, född 1996-09-12 och medborgare i Sverige (tidigare medborgare i Syrien) dömdes för våldtäkt till två års fängelse. Han dömdes även att betala 115.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Överklagade till hovrätten

Fahed valde att överklaga tingsrättens dom och yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom helt från ansvar och avslå kvinnans skadeståndsyrkande. I andra hand yrkade Fahed på att hovrätten skulle ändra brottsrubriceringen för gärningen till försök till våldtäkt och utdöma ett kortare straff och lägre skadestånd.

Den 20 april 2020 meddelade Svea hovrätt sin dom. Tingsrättsdomen fastställs och ska inte ändras.

Medborgarskap trots belastningsregistret

Fahed ansökte om uppehållstillstånd den 18 september 2013 och fick det beviljat den 19 november samma år. I oktober 2017 ansökte han om att bli medborgare i Sverige. Trots att han förekom i belastningsregistret för flera fall av trafikbrott tilldelades han svenskt medborgarskap den 9 januari 2019.

Hovrättsdomen går att läsa på följande länk: Svea HR B 2192-20 Dom 2020-04-20