Faksimil Facebook

Arbetsförmedlingen har lagt 125 miljoner på begränsad CV-tjänst för migranter

444 Shares

Arbetsförmedlingen har hittills betalat 125 miljoner kronor för en tjänst som skulle översätta och sprida migranters CV:n så att de skulle komma närmare arbete. Men tjänsten fick begränsas kraftigt på grund av risk för att migranter förföljs.

För fyra år sedan aviserade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att man beställt CV-tjänsten ”Jobskills” till Arbetsförmedlingen som skulle ”ta asylsökande närmare jobb”. Men sedan dess är det oklart huruvida tjänsten har skapat några arbetstillfällen mer än för de 100 personer som utvecklade tjänsten.

Förra året stoppades tjänsten efter att SVT rapporterat att det finns risk för att asylsökande skriver in uppgifter om sig själva i systemet som kan vara känsliga om någon fruktar förföljelse.

LÄS ÄVEN: Arbetsförmedlingens dyra jobbtjänst för asylsökande stoppas – kan innehålla känsliga uppgifter

På lördagskvällen följde SVT återigen upp ämnet och meddelar nu att tjänsten Jobskills hittills har kostat skattebetalarna 125 miljoner kronor. Detta trots att tjänstens användning har skurits ned kraftigt för att skydda migranternas integritet.

Kan inte se statistik
Arbetsförmedlingens rättschef Anna Middelman berättar även att de inte har rätt att se statistik över hur många som använder tjänsten.

– Självklart vore det bäst om vi kunde se hur effektiv den här tjänsten är, men det ska ställas mot integriteten, säger Middelman.

Regeringen vill inte kommentera
När SVT söker arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill hon inte kommentera Jobskills, men meddelar genom sin presskontakt att Arbetsförmedlingen inte längre har i uppdrag att utveckla tjänsten.

LÄS ÄVEN: Arbetslösheten ökar igen – 6 av 10 arbetslösa utrikes födda

444 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.