På måndagen presenterade arbetsförmedlingen de senaste siffrorna över arbetslösheten i Sverige. Där framgår att nästan en halv miljon, motsvarande nio procent av den svenska arbetskraften, nu är registrerade som arbetslösa.

I en rapport från Svenskt näringsliv som presenterades i juni varnade man för att den värsta krisen sedan 1930-talet är på väg i pandemins kölvatten, bland annat med en arbetslöshet på över tolv procent. Innan dess hade regeringen även flaggat för ytterligare skattehöjningar då staten väntas gå back hundratals miljarder.

LÄS ÄVEN: Rapport: Värsta krisen sedan 30-talet på väg

I slutet av juni var 466 000 personer registrerade som arbetslösa – 130 000 fler än vid samma tidpunkt i fjol. Värst är situationen bland utrikes födda och unga.

Situationen förklarar man med att de som först blir arbetslösa när efterfrågan på arbetskraft minskar är personer med tillfälliga anställningar och personer som är nya på arbetsmarknaden, vilka framför allt är utrikes födda och unga.

LÄS ÄVEN: Sysselsättningen för utrikes födda kraschar – lägsta under hela 2000-talet

Samtidigt är arbetslösheten ojämnt fördelad över landet. Medan Gotland, Västerbottens och Norrbottens län endast hade 6,7 procent arbetslösa i juni, var andelen drygt elva procent procent i Södermanland, Skåne och Gävleborgs län.

LÄS ÄVEN: Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka – högst bland utomeuropeiska invandrare