På måndagen presenterade arbetsförmedlingen de senaste siffrorna över antalet arbetslösa. I coronakrisen är det framför allt unga och invandrare som blir av med jobben och enligt finansministern kan arbetslösheten vara på väg att stiga uppemot 13 procent.

Enligt de nya siffrorna är 109 000 fler personer arbetslösa i dag jämfört med den 1 mars. Flest nya arbetslösa kommer från tjänstesektorn. Med omkring 414 500 personer inskrivna ligger arbetslöshetsnivån nu på 8,1 procent.

– Övergripande är det ett allvarligt läge på arbetsmarknaden. Antalet inskrivna arbetslösa fortsätter öka och ökar i ganska hög takt, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till TT.

Under perioden 1 mars till 26 april varslades nästan 63 000 personer om uppsägning, varav 8 000 till följd av att verksamheter lagts ned av exempelvis konkurs. Under senaste veckan varslades 2 784 personer, lägre än under de senaste veckorna.

– De viktiga ingångsjobben finns i de branscher som varslat flest personer. Detta drabbar framför allt de med kortare arbetslivserfarenhet som ungdomar och utrikes födda, säger Annika Sundén.

I fredags uppgav finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen fått in en del indikatorer på att krisen är djupare än vad man bedömde i vårpropositionen. Hon bedömer nu att BNP-fallet hamnar någonstans emellan tidigare huvudscenario på minus fyra procent och det värre scenariot på minus tio procent.

I regeringens värre scenario kommer arbetslösheten att stiga till 13,5 procent.