italien flagga
Utrikes

Arbetstillstånd till hundratusentals illegala invandrare i Italien

Publicerad 5/6/2020
Annons

I Italien har jordbruket drivit fram ett förslag som skulle ge upp till 200 000 illegala invandrare tillfälliga arbetstillstånd. Förslaget möter på starkt politiskt motstånd från före detta inrikesminister Matteo Salvini.

Anledningen till förslaget ska vara restriktionerna under pandemin som omöjliggör att säsongsarbetare kan ta sig till landet för att skörda frukten och grönsakerna, rapporterar Reuters.

Lantbruksorganisationer varnar för matbrist och förluster inom jordbrukssektorn på upp till 70 miljarder kronor.

I Italien finns omkring 600 000 illegala invandrare.

– Uppemot 200 000 skulle kunna få tillfälliga arbetstillstånd, säger inrikesminister Luciana Lamorgese till Reuters.

De illegala invandrarnas trångboddhet och hälso- och smittrisken ska också vara en faktor till att man vill förse dem med arbetstillstånd.

Salvini rasar

På Twitter skriver oppositionsledaren och före detta inrikesminister Matteo Salvini att förslaget är vansinne och att det måste stoppas.

Under Salvinis tid som inrikesminister lyckades man stoppa skytteltrafiken över Medelhavet nästan helt och hållet och genomförde en rad åtgärder för att komma till bukt med den illegala invandringen, men efter ett försök att få till ett nyval i fjol förlorade partiet Lega i stället makten och en vänsterregering tog över.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons