I ett öppet brev till den amerikanske presidenten Donald Trump skriver den katolske ärkebiskopen Carlo Maria Viganò att den så kallade djupa staten våldsamt för krig mot honom mitt under pandemin och Black Lives Matter-upploppen. Han ser en kamp mellan en god och en ond sida där Trump utgör en garant för kampen mot lögner och desinformation.

Viganò är före detta apostolisk nuntie, påvligt diplomatiskt sändebud, i USA och i dag ärkebiskop i Rom. I brevet bönfaller han Trump att fortsätta kampen mot ”mörkrets barn” , vilka han menar utgörs av mainstreammedierna, den djupa staten och den djupa kyrkan.

”Under de senaste månaderna har vi bevittnat formationen av två motsatta sidor som jag skulle kalla bibliska: ljusets barn och mörkrets barn”, skriver biskopen.

”På ena sidan finns de som, trots tusen brister och svagheter, är motiverade av viljan att göra gott, att vara ärliga, att bygga en familj, att engagera sig i arbete, ge välstånd till sitt hemland, att hjälpa de i nöd och i efterlevnad med Guds lag prisa himmelriket”, skriver Viganò.

”På den andra sidan finns de som tjänar sig själva, som inte har några moraliska principer, som vill krossa familjen och nationen, utnyttja arbetare för att göra sig själva överdrivet rika, underblåsa interna motsättningar och krig och ackumulera makt och pengar”, skriver han vidare.

Medierna sprider lögner

Granskningar tror han kommer att avslöja det sanna ansvaret de som hanterat pandemin haft och att det så småningom kommer komma fram att det är människor som har beslutat människans öde – personer som tillskansat sig rätten att agera mot folkets vilja och deras representanter i nationernas parlament.

Viganò tror också att det kommer bli klart att upploppen provocerats fram. Han gratulerar även det amerikanska folket för att ha insett att mainstreammedierna inte är intresserade av att sprida sanningen utan vill tysta och förvränga den, och att man i stället sprider lögner som är användbara för sina ledares syften.

Han avslutar brevet med att uppmana ljusets barn att gå samman och göra sina röster hörda samt att han kommer be för Trump, hans fru och nationen.