Svenska kyrkans nye ärkebiskop Martin Modéus markerar mot Tidöavtalet och förslag på slopad gräddfil till tandvård för asylsökande och illegala invandrare. Det framgår av en intervju med TT.

Enligt det nuvarande systemet har asylsökande rätt till tandvård för 50 kronor och illegala invandrare rätt till ”tandvård som inte kan anstå” för samma belopp. Ett system som kritiserats då svenskar måste betala fullpris för sin tandvård.

Det är något som de tre regeringspartierna M, KD och L samt Sverigedemokraterna vill ändra på. Genom Tidöavtalet vill den regerande koalitionen att ”de ekonomiska särregler som finns för tandvård för asylsökande och vissa personer utan uppehållstillstånd ses över med syfte att tas bort.”

”Riskerar bli mer utsatta”

Modéus är kritisk till att gräddfilen för asylsökande och illegala invandrare kan komma att slopas.

LÄS ÄVEN: Biskop attackerar SD – beskriver Åkesson som antikrist

– Om sådana punkter införs är det klart att fler människor riskerar att bli mer utsatta, säger han i en intervju med TT.

Han säger också att kyrkan brukar vara remissinstans i sådana utredningar, och att Svenska kyrkan då får konkreta förslag att ta ställning till.

”Skyldighet att tala”

Modéus anser vidare att det är hans och kyrkans jobb att ha politiska åsikter, även om det gör att människor riskerar att uppfatta kyrkan som vänster.

– När människors värde och värdighet, och skapelsens värde och värdighet, är hotat då är det kyrkans skyldighet att tala, säger han i intervjun.

Martin Modéus har tidigare öppet tagit ställning mot Sverigedemokraterna. Han tillträdde posten som ärkebiskop för Svenska kyrkan den 2 december.

Samnytt har sökt Martin Modéus. Han har inte svarat.

LÄS MER: Ny SD-fientlig ärkebiskop tar över Svenska kyrkan i höst