Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus önskar via Twitter alla muslimer en ”välsignad ramadan”. Hälsningen väcker reaktioner, inte minst eftersom han inte framförde någon dylik hälsning när den kristna fastan inleddes förra månaden.

I onsdags inleddes den muslimska fastemånaden ramadan. Månaden har kommit att bli synonym med muslimska terror och våldsdåd. Det var under den muslimska fastemånaden förra året som flera svenska städer skakades av korankravaller.

Nu är det alltså dags för den månaden igen, och Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus passar på att önska en ”välsignad ramadan”.

”En välsignad ramadan önskar jag muslimer i Sverige och runt om i världen. Under några veckor sammanfaller i år den kristna och den muslimska fastetiden. Jag ber till Gud att detta ska inspirera till respekt och ömsesidig förståelse”, skriver han på Twitter.

LÄS ÄVEN: Ärkebiskopen: Muslimer kan vara med i Svenska kyrkan

Modéus företrädare Antje Jackelén, med valspråket ”Gud är större” vilket jämförts med det islamistiska stridsropet ”Allahu akbar”, framförde en liknande hälsning förra året.

Att Svenska kyrkans ärkebiskop uppmärksammar en muslimsk högtid väcker reaktioner. Vissa tycker att det är bra, medan andra reagerar med avsky. Några påpekar att ärkebiskopen inte framförde någon liknande hälsning förra månaden när den kristna fastan inför påsken inleddes.

Påpekas bör att Modéus uppmärksammade askonsdagen, fastans första dag, men utan att framföra någon hälsning.

LÄS ÄVEN: Ny SD-fientlig ärkebiskop tar över Svenska kyrkan i höst