Armemuséum satsar på filmvisning om ”manligt och kvinnligt” under Pridveckan. Det berättar Peter Zander, intendent på Armémuseum, för Samnytt.

Idag inleds Pridveckan, en festival som många myndigheter och statliga institutioner engagerar sig i. En av dem är Armémuseum som är en del av myndigheten Statens försvarshistoriska museer. Dagen till ära lanserar Arméuseum filmen ”Hur bär du dig åt – människa”.

LÄS ÄVEN: Försvarsmakten om flaggkampanjen: ”Vi vill komma ifrån machokultur”

– Den här filmen är baserad på en utställning som vi gjorde för fyra eller fem år sedan tillsammans med Försvarsmakten, berättar Peter Zander, en av filmens två skapare, för Samnytt.

– Vårt koncept handlar mer om hur man ser på manligt och kvinnligt, än just egentligen själva HBT-frågan. Olika tider har olika ideal, kan man säga.

”Viktigt att berätta varför saker ser ut som de gör”

Det är inte första gången Peter Zander sätter ihop liknande filmer för Armémuseum. Och för två år sedan, innan pandemin, hade han en välbesökt guidad visning på Armémuseum.

– Den var på ett snarlikt tema, berättar han.

– Vi har under århundradena använt så mycket av vår statsbudget, av vår sorg och smärta, till det här som är krig att det är viktigt att berätta hur det har blivit och varför saker ser ut som de gör.

Men Armémuseum, har inte det med krigsmateriel att göra? Jag tänker stridsvagnar och vapen?

– Du tänker mer det här tekniska?

Ja?

– Ja, det kommer också in, men då brukar vi ha speciella teman i vår programverksamhet, eller en tematisk visning. De där frågorna blir lite svårare att ta upp digitalt.

– Vi gjorde en digital utställning i våras som handlar om FN och FN-veteraner. Då kunde man i samband med den utställningen gå in i vårt digitala arkiv och se vad vi har för föremål från den tiden. Vad vi skickade för bandvagnar, flygplan och allt annat, så det finns med också.