Nyligen drabbades Turkiets största stad Istanbul av en jordbävning. Islamistiska krafter i landet spred uppgiften att händelsen var Allahs straff för att kvinnor i landet blivit för promiskuösa, något som ledde till att kvinnor som skadats i jordbävningen inte fick hjälp utan i stället utsattes för trakasserier. Det rapporterar Ahval News.

Torsdagens jordbävning i Istanbul mätte 5,8 på Richterskalan. Många människor fick evakueras. Kvinnor som inte uppfattades som tillräckligt heltäckande klädda enligt islams påbud fick dock inte samma hjälp som andra.

I stället utpekades de som orsak till jordbävningen. Islamister menade att kvinnorna väckt Allahs vrede genom att klä sig utmanande, förleda män i frestelse och vara orsak till en våg av äktenskapsbrott i samhället.

Man hävdade från islamistiskt håll också att jordbävningen var ett varnande tecken från Allah om att upplösa den så kallade Istanbul-konventionen vars syfte är att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor i och utanför hemmet. Enligt islamisterna ger konventionen i stället en plattform åt HBTQ-grupper och skadar familjen som institution.

Fatih Tezcan, en namnkunnig profil i sociala medier och anhängare av Erdoğans islamistparti hade också en annan syndabock att lägga skulden på. Enligt henne var det USA som låg bakom torsdagens jordbävning.

Inte första gången
Fenomenet att beskylla okyska kvinnor för jordbävningar är inte nytt i Turkiet. När en betydligt kraftigare jordbävning som mätte 7,4 på Richterskalan drabbade Istanbul 1999 och över 17 tusen människor dog refererade islamister till händelsen och varnade för ännu värre straff från Allah om man drev igenom förbud mot muslimska slöjor i skolan.

Orsaken till jordbävningskatastrofen sades då vara att kvinnor i staden slutat bära slöja och att staden därför skulle bestraffas av Allah.